Många åhörare var på plats inför onsdagens omröstning i Arizonas senat. Foto: Matt York/AP/TT

Arizona nära att skrota abortlag

Uppdaterad
Publicerad

Arizonas senat har röstat för att avskaffa den abortlagstiftning från 1864 som säger att abort endast är tillåtet om kvinnans liv är i fara.

Efter onsdagens omröstning återstår nu bara för delstatens demokratiska guvernör Katie Hobbs att underteckna avskaffandet.

”Kvinnor i Arizona ska inte behöva leva i en stat där politiker fattar beslut som i själva verket borde fattas mellan en kvinna och hennes läkare” säger Hobbes i ett uttalande efter omröstningen.

Högsta domstolen i delstaten Arizona gav sitt godkännande till den kontroversiella lagen i april, en dom som president Joe Biden kallade för ”grym”. Hans trolige motståndare Donald Trump underströk å sin sida att delstaterna själva bör få besluta i abortfrågor, men ansåg samtidigt att Arizonalagen gick för långt.

”Roe mot Wade”

Lagen ogiltigförklaras i det historiska beslutet i Högsta domstolen, fallet ”Roe mot Wade” 1973, som skyddade kvinnans rätt att själv besluta om abort. Men den federala domen revs upp av Högsta domstolen 2022, och därefter har flera delstater valt att skärpa sina abortlagar.

Se abortsituationen i USA förklarad på 60 sekunder i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.