Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I år pekas Sverige, Island och Storbritannien ut i sociala medier – vad tycker du? Lyssna själv och avgör. Foto: Claudio Bresciani/TT

Därför känner du igen Eurovisionlåtarna

Uppdaterad
Publicerad

Varje år anklagas flera av låtarna i Eurovision song contest för plagiat. I år talas det bland annat Sveriges bidrag.

– Jag skulle bli förvånad om det blir en rättsprocess av det här, säger Jan-Olof Gullö, professor i musik- och medieproduktion på Kungliga Musikhögskolan.

Lördag 11 maj är det dags för Marcus och Martinus att representera Sverige i Eurovision song contest med låten ”Unforgettable”. I sociala medier har tvillingduons låt anklagats för att likna bandet Faitless låt ”Salva Mea”. Något som duon svarade på i Tv4:s Efter fem.

– Jag måste bara säga att det är väl bara fyra toner som är lika. Samma fyra ackord finns i varannan låt i hela världen, så det där gör ingenting, säger Martinus Gunarssen till Tv4.

Eurovision song contest 2024

Musik och medieproduktions professorn Jan-Olof Gullö håller med om att låten inte är plagierad.

– Det senaste svenska rättsfallet var med Drängarna som blev fällda för att ha gjort ett intrång på en låt som landslaget hade gjort. Då var det ett 20-tal toner som var identiska som man lutar sig mot, säger Gullö.

Vad tycket du? Lyssna och avgör själv i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet