Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Moa Lundgren om känslorna efter landslagspetningen. Foto: Bildbyrån

Moa Lundgren ratas av A-landslaget: ”Inte överens”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen presenterades den svenska landslagstruppen för 2024-2025 – men ingen Moa Lundgren syntes.

Efter nobben i A-truppen är inte 26-åringen intresserad av att tillhöra utvecklingslaget ytterligare en säsong.

– För min del funkar det inte ekonomiskt, säger hon till SVT Sport.

När landslagschefen Anders Byström offentliggjorde nästa säsongs landslagstrupp saknades Moa Lundgren.

Trots att hon gjort sin bästa säsong i karriären petas hon från A-laget och fick i stället platsen i vad hon själv kallar B-laget (Team Bauhaus). Den platsen har hon valt att tacka nej till.

Hur har dialogen med Byström varit?

– OK. Vi är inte helt överens, punkt. Jag tycker jag har åkt så pass bra att jag förtjänar en plats, säger hon och utvecklar sitt resonemang i klippet ovan.

Truppen på damsidan är oförändrad från i fjol och med stenhård konkurrens är det inte enkelt att slå sig in. Men truppantalet är något som Moa Lundgren är kritisk till.

”På sätt och vis skönt”

– Det finns ingen regel på hur många man får vara i ett A-lag. Till ett annat år kanske vi har flera som varit fyra, femma eller sexa i finaler, ska vi inte ta med dem då? Om man tänker ett år framåt i tiden så tror jag inte vi kommer ha mindre bra åkare. Jag tror man måste börja fundera på hur man kan skapa en ny plats, varför inte ha nio damer och sju herrar?

Nu ska hon i stället gå vidare och för första gången testa ett eget upplägg med sin personliga tränare Lars Ljung och pojkvän Gustav Kvarnbrink, även han skidåkare.

– Det har växt fram en vilja att göra det här, på så sätt har det varit skönt att inte få en plats i A-laget, det har gjort det enklare att ta beslutet. Skittråkigt att inte vara med tjejerna men att vara fullt ut ansvarig för mig själv känns lockande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.