Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Eva Wallander på länsstyrelsen i Jönköping vad de minskade anslagen för skötsel av nationalparker och naturreservat får för konsekvenser. Foto: Jonas Tubbin

Fortsatt låga anslag för skötsel av naturreservat och nationalparker

Publicerad

Regeringen har minskat anslagen för skötsel av naturreservat och nationalparker i Sverige med över 60 procent sedan 2022.

Det innebär att vindskydd, fågeltorn och utedass som länsstyrelserna ansvarar för på sikt kan försvinna från vissa reservat.

Sedan den nya regeringen tillträdde 2022 har bidragen för skötsel av landets runt 5 500 naturreservat och nationalparker minskat med 66 procent eller 575 miljoner kronor.

I Jönköpings län var anslagen för detta ändamål 24,6 miljoner kronor 2022. I fjol var anslagen 9,4 miljoner kronor och i år 8,3 miljoner kronor.

– Vi har fått dra ner på antalet tillsynsmän som en besparingsåtgärd. Vi har också fått avsluta sopabonnemang i flera reservat vilket har inneburit att soptunnor har tagits bort, säger Eva Wallander, enhetschef Naturvårdsförvaltning Länsstyrelsen Jönköping.

I klippet berättar hon mer om vad de minskade anslagen kan innebära.

Kan påverka folkhälsan

Friluftsfrämjandet och Svenska turistföreningen är kritiska till neddragningarna.

– Naturen är landets största arena för fysisk rörelse och sju av tio svenskar upplever återhämtning i naturen. I en tid när stillasittandet, den psykiska ohälsan och sjukvårdskostnader skenar, behöver naturen vara attraktiv och tillgänglig. Varje krona som samhället satsar på fysisk aktivitet, ger nästan fyra kronor tillbaka genom stärkt folkhälsa, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet i ett pressmeddelande.

Enligt Naturvårdsverket saknas över 750 miljoner kronor per år för att ta hand om och rusta upp svenska naturreservat och nationalparker.

Minskade anslag till Naturrum

Även Naturrum på Store Mosse har fått en rejäl minskning av anslagen. Från nästan 1,8 miljoner kronor i fjol till 1,2 i år.

– Vi vet inte riktigt hur vi ska lösa bemanningen med säsongsanställda där, men troligen kommer det innebära minskade öppettider, säger Eva Wallander på länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.