Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tar väldigt allvarligt på den här listan”, säger Jonas Eriksson, utbildningsdirektör i Norrköpings kommun. Foto: Axel Brantemo/SVT

Efter dödslista i Norrköping – så jobbar kommunen: ”Säkerheten utökas”

Uppdaterad
Publicerad

Efter mordet på en 16-åring i Norrköping började en dödslista cirkulera i sociala medier. En lista där flera unga personer i Norrköping pekas ut. Idag kommenterar utbildningsdirektören listan.

– Vi känner till en ”lista” men vi känner också till, och våra ungdomar vet, att i sociala medier så cirkulerar olika typer av rykten och sådana här listor, säger Jonas Eriksson utbildningsdirektör Norrköpings kommun.

Men han berättar också att säkerhetsarbetet har utökats.

Våldsvågen i Norrköping

– Utifrån skolans perspektiv så handlar det om att samtala och skapa trygghet. Vi vill att skolan ska vara en trygg bas i den här situationen. Vi vill att det ska vara lugnt i skolan och vi vill att man ska känna att man vill komma till skolan, säger han.

Vad tänker du om att det cirkulerar en sån här dödslista?

– Det är fruktansvärt att vi har hamnat i den här situationen. Från utbildningskontoret, som är min professionella roll, tar jag ju självklart det här på största allvar och vi jobbar tillsammans med skolorna, säger Jonas Eriksson.

”Skolan ska vara en trygg bas”

Han vill också poängtera föräldrars roll i att ha kontroll över vad det är deras barn gör och ser på olika sociala plattformar.

– Vårdnadshavare behöver vara uppmärksamma på vad deras barn är på för plattformar. Det handlar om att ha dialog med sina barn. Vi i skolan arbetar källkritiskt vad är det du ser kopplat till de här ryktena du ser i spridningen och hur ska vi agera kring det. Det handlar också om ett förebyggande arbete.

Hör utbildningsdirektören om dödslistan och kommunens arbete i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet