Enligt uppgifter till SVT försökte motdemonstranter störa när Annika Strandhäll, riksdagsledamot och förbundsordförande för S-Kvinnor, höll tal i Gislaved på 1 maj. Foto: SVT

NMR störde förstamajtal

Uppdaterad
Publicerad

Det blev oroligt både i Västerås och i Gislaved i samband med förstamajtal.

I Västerås blev Anders Ygemans (S) tal stört av Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Flera personer ur den nazistiska rörelsen störde bland annat genom att ropa i en megafon. Slagsmål utbröt då personer från rörelsen vecklade ut en banderoll, skriver VLT.

– De försökte störa men lyckades inte så bra med det. Men det är klart att det påverkar stämningen, säger Ygeman till tidningen och berättar att han inte blev rädd.

Polisen i region mitt utreder om det har skett några brott i samband med NMR:s agerande i Västerås. De hade inte demonstrationstillstånd, enligt polisen.

Oroligt när Strandhäll talade

Det blev också oroligt i Gislaved i samband med att den profilstarka socialdemokraten Annika Strandhäll höll ett förstamajtal.

P4 Jönköping rapporterar att nazistiska NMR kom till platsen och att de bland annat eldade en EU-flagga.

Personerna uppges även ha ropat slagord i samband med att Annika Strandhäll klev upp på en scen.

”Angreppet på första maj-firandet i Gislaved är ytterligare bevis på hur högerextrema vill splittra och sprida rädsla. I Sverige och Europa. Vi får aldrig ge vika”, uppger hon i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Polisen vill för TT inte bekräfta att det var just NMR som störde Strandhälls tal.

– En person är gripen för misshandel. Målsägande ska ha blivit knuffad och är inte allvarligt skadad, men fick ont, säger polisens presstalesperson Angelica Forsberg.

Flera misstänkta

När polisen kom till platsen hade motdemonstranterna redan lämnat, men strax därefter kunde polisen stoppa flera bilar med misstänkta i.

– Vi har flera misstänkta för störande av allmän sammankomst. Och vi har beslagtagit ett antal föremål, det finns en misstanke om brott mot knivlagen, säger Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.