Den svenska björnen – i siffror

Hur många björnar finns det i Sverige? Och hur många kommer finnas kvar efter årets björnjakt som startade idag? Här kan du följa jakten och få all möjlig annan information om vårt största rovdjur.



Björnen fridlystes 1927 efter att ha varit nära utrotning. 1930 bedömde man att det fanns 130 björnar i Sverige – idag beräknar man att det finns cirka 2 450 stycken.

Hur många björnar finns det?

Grafen ovan visar beräknat antal björnar i Sverige vid de nationella populationsuppskattningarna.

Årets björnjakt

Eftersom björnen är fridlyst får den endast jagas under strikt kontrollerade former – genom skyddsjakt eller licensjakt.

Licensjakten sker främst i de norra och mellersta rovdjurförvaltningsområderna – där björnstammen är tät. Där får man jaga björn efter tilldelning från och med den 21 augusti till och med den 15 oktober.

Vi använder uppgifter från Rovbase – det faktiska antalet skjutna björnar under jakten kan överstiga det vi rapporterar då inmatning av uppgifter släpar efter.

Så här ser årets hittills fällda björnar / tilldelning ut per län (totalt 486):


I kartan nedan kan du följa årets björnjakt (viss eftersläpning kan kan finnas i siffrorna). Tryck på en prick för mer info.

I stort sett all björnjakt beslutas av länsstyrelsen. Skyddsjakt kan godkännas när man vill förebygga och förhindra skador på boskap och annan egendom. Om en björn anses vara farlig för allmänheten kan även polisen ta beslut om skyddsjakt.

Var finns björnen?

För att hålla koll på var björnen rör sig genomförs kontinuerliga inventeringar av olika spår av björn. För det mesta rör det sig om björnspillning, men även vävnad och hår som hittas analyseras. De senaste tio åren har fler än 24 000 sådana spår – varav 20 874 bestod av spillning – bekräftats med hjälp av DNA-analys. Med hjälp av den datan kan vi visa vilka områden där flest observationer gjorts. (Observera att spår även har hittats utanför de markerade områdena.)

Viltskador av rovdjur

Trots att björnen är det rovdjur det finns flest av i Sverige så står det för en relativt liten andel av de rapporterade viltskadorna.

Björn

Här ser vi hur många anmälningar av viltskador som respektive rovjur har legat bakom sedan 2014 (till och med 2023). Siffrorna visar antalet angrepp som respektive rovdjur har gjort – inte hur många tamdjur som skadades.

Björnar tar också en del renar, framförallt kalvar – det ingår dock inte i den här statistiken men går att läsa mer om här.

Varg

Vargar angriper främst får, men även många hundar drabbas.

Lodjur

Lodjuret är det stora rovdjur som står för den största andelen fårangrepp med 769 stycken mellan 2014 och 2023.


Vad äter björnen?

Björnen är allätare och runt hälften av dess kaloriintag kommer från bär. Under flera år har man inspekterat maginnehållet på fällda björnar och utöver bär hittar man ofta rester från köttdjur, men även myror och getingar, i sällsynta fall även bröd och bullar. Klicka på björnen för att utforska vad mer man hittat i björnar.

Data: Uppgifterna kommer från Statens veterinärmedicinska anstalt och är inrapporterade under åren 2019 - 2023 med undantag för år 2021. SVT har grupperat svaren. Både myrlarver och myror räknar vi exempelvis som myror.

Angrepp på människor

Det sker varje år några björnrelaterade incidenter, oftast vid jakt. Det är inte lika vanligt att en björn går till attack mot skogsbesökare som till exempel bärplockare och liknande, där risken för en björnattack är ytterst liten.

Vi hittar ingen exakt statistik över hur många som skadats av björnar i modern tid, men enligt en studie från skandinaviska björnprojektet skadades 41 personer i Skandinavien under åren 1977-2016 – alltså i snitt cirka en person om året.

Precis som med andra djur vill en björnhona skydda sina ungar, därför är det klokt att backa undan om man mot förmodan skulle stöta på björnungar ute i skogarna.

I videon nedan får du höra om tre andra tillfällen där risken för björnattacker är större.

Laddar...


Skiter björnar i skogen?

Ja – i 92,8 procent av fallen.

Genom att ta koordinaterna på de drygt 20 000 registrerade björnspillningarna som inventeras de senaste tio åren och samköra dessa med Lantmäteriets kartor över skogsmark kan vi konstatera att fler än 9 av 10 av de inventerade spillningarna har hittats i skogsmark.

Relaterat

SVT Datajournalistik

Publicerad: 21 augusti 2024