Översvämning i Ringsjöbadens stugområde i Eslöv 2024. Foto: TT

Här är det störst risk för översvämning i Sverige

I takt med att klimatet förändras ökar också risken för att våra samhällen översvämmas. Bor du i ett riskområde? Utforska själv i vår unika karta.

Runt om i Europa svämmas städer och landsbygd över i september 2024. Vid årsskiftet förvandlades ett sommarstugeområde i Eslöv till en sjö och i augusti 2021 kom 161 mm regn över Gävle på två dagar. Det är bara några exempel på en förändrad vardag i takt med klimatförändringarna. Sjöar och vattendrag svämmas över, stränder spolas bort och 100-årsregn kommer allt oftare.

Kan ditt område drabbas?

Titta i vår karta över områden i Sverige som svämmas över vid ett så kallat 100-årsflöde. Efter det kommer en genomgång av de 26 områden som MSB identifierat med betydande översvämningsrisk – i den delen finns även havsnivå och skyfall med.

Se metod-delen i slutet av artikeln för källor och förklaringar. Lär dig mer om hur ett 100-årsflöde är i vår simulering.


Översvämningar från vattendrag

I kartan nedan ser du MSB:s översvämningskarteringar som visar de områden som hotas av översvämning vid ett .

Sök på en ort och/eller zooma in för att se satellitbilder över riskområdena.




Tätorterna som drabbas värst

Vallsta i Bollnäs är den tätort där störst andel av ytan översvämmas vid en översvämning enligt MSB:s karteringar. Tabellen nedan visar de 20 tätorter som har störst andel översvämmad yta vid en översvämning från vattendrag. Du kan också sortera den på andel byggnader som påverkas.

Vallsta i Bollnäs kommun ligger längs med Ljusnan.



100-årsflöden och 100-årsregn

De 100-årsflöden vi tittat på, med höga vattennivåer i vattendrag, kan bero på ihållande regn eller snösmältning, men också på kraftiga skyfall där mycket regn kommer under kort tid. När skyfallen är så kraftiga att de i snitt endast inträffar vart hundrade år kallas de för 100-årsregn.

Men i takt med ett förändrat klimat kan det vi tidigare kallade för 100-årsregn komma oftare och bli mer kraftfulla.

Laddar...


26 utpekade områden

MSB har i en rapport identifierat 26 områden med betydande översvämningsrisk.

Nedan går vi igenom område för område och tittar på vilka olika delar av samhällena som skulle påverkas för tre olika typer av översvämningar – översvämning från större sjöar och vattendrag, kustöversvämning och översvämning vid ett skyfall.


Se metod-delen i slutet av artikeln för fler källor och förklaringar.



Metod och källor

Först och främst – vad är ett 100-årsregn eller ett 100-årsflöde? Jo – det är något som är så ovanligt att det statistiskt sett bara inträffar en gång per sekel. Om det regnar 5 dm i Sundsvall i januari och sen inte regnar så mycket igen på mer än 100 år, så var det ett 100-årsregn. Men gör det det efter tjugo år så var det ett 20-årsregn. Det handlar alltså inte om hur mycket regn som kommer – utan hur ofta det inträffar. På en annan plats i Sverige kan ett 100-årsregn vara 3 dm, som exempel. Motsvarande gäller för ett flöde från när till exempel en sjö översvämmas.

Beräknat högsta flöde visar vilka områden som sätts under vatten när alla naturliga faktorer som bidrar till ett högt flöde samverkar, till exempel snösmältning, nederbörd, vattenmättad mark etc. (grovt uppskattat ett 10 000-årsflöde). Karteringarna med klimatanpassade 100-årsflöden visar en förväntad situation år 2100.

Så gjordes kartan med vattendrag

Ytorna över vattendrag i MSB:s kartering är klippta från Lantmäteriets kartdata över befintligt vatten, för att endast visa utbredning på mark.

Kartläggningen innehåller utöver vattendragens utbredning även tätorter samt byggnader i tätorter och hur stor del av dessa som beräknas täckas av vatten vid ett 100-årsflöde.

Tärtorternas ytor är från Lantmäteriets kartdata och byggnaderna kommer från en kombination av data från Open Streetmap samt Microsoft.

Vi har klippt tätorternas yta utifrån ytor med befintligt vatten och lagt på översvämningskarteringar för att få en siffra på hur stor andel som beräknas täckas vid en översvämning.

Andelen byggnaderna är räknade utifrån det totala antalet inom tätortens yta samt antalet som täcks helt eller delvis vatten vid översvämning.

Källorna över byggnadsdata har en del osäkerhet i sin täckning, Open Streetmap är användargenererad information och har brister, främst i glest befolkade bygder. Den data vi använder från Microsoft bygger på maskintolkning utifrån satellitbilder från Bing Maps som företaget tillhandahåller.

De satellitbilder som används till bakgrund kring vattendrag i kartan kommer från Google Maps. Kartdata i övrigt är från Lantmäteriet.

Så gjordes listan med de 26 områdena

Här har vi utgått från den här rapporten från MSB. Informationen i tabellerna för varje område är hämtad från den och gäller en 100-årshändelse som är anpassad efter ett förändrat klimat i slutet av seklet.

Satellitbilderna har vi själva tagit fram med data från MSB, länsstyrelser och kommuner. Källhänvisning finns i anslutning till dem.

Källor:

Översvämningsrisker 100-årsflöden för vattendrag: MSB översvämningskartering

Översvämningsrisker havet: MSB översvämningsportal kust

Översvämningsrisker skyfall: Länsstyrelsen GävleborgGöteborg, Halmstad, Länsstyrelsen Kalmar, Kristianstad kommun, Länsstyrelsen Skåne Norrköping, StockholmSundsvall


Här kan du läsa mer hos MSB


Visa

Relaterat

Martin Hedström, Ola Hjalmarsson, Linnea Heppling

SVT Datajournalistik

Publicerad: 22 september 2024