Klicka på "Jämförelse" för att se orterna som sticker ut från genomsnittet. 1,2 betyder att det varit 1,2 gånger fler soltimmar än normalt. Klicka på Soltimmar för att återgå till visning av antal soltimmar.
Nedan kan du klicka runt och se hur det har sett ut tidigare år. Du väljer station genom att klicka på en sol i kartan och år genom att klicka på miniatyrsolarna längre ner.
Solstrålarna visar hur mycket sol det var olika veckor det valda året, och solens storlek visar det totala antalet soltimmar (ju större sol desto mera sol var det helt enkelt).
Den stora Sverige-solen visar genomsnittet för alla stationer. Den station du valt får en egen sol under Sverige-solen.
Du kan se stationernas faktiska antal soltimmar per vecka och år, eller trycka på knappen "Jämförelse" och få en jämförelse över medelvärdet för varje station. Står det till exempel 1,5 som värde så betyder det att det var 1,5 gånger fler soltimmar det året än genomsnittet.
Det har tillkommit stationer sen mätningarna började. Om stationen inte fanns valt år så dras solen ihop till en punkt. Det gör också att man inte riktigt kan jämföra Sveriges medelvärde mellan år där olika många stationer är med, då vissa stationer naturligt har mer eller mindre sol än andra.
Här kan du titta igenom historiken i tabellform. Välj vilket år du vill titta på och om du vill titta på antalet soltimmar totalt eller jämfört med hur det brukar vara på mätstationen.
Tittar du på antalet soltimmar så färgmarkeras de stationer med lägst respektive högst värden under veckan (blått är lägst och gult är högst).
Tittar du på jämförelsen så färgmarkeras de stationer som har mer än 1,5 gånger så mycket sol de haft förut den veckan, och de stationer som har lägre än 0,75 gånger sitt normala.
Solligan 2022 är ett samarbete mellan SVT Väder och SVT Datajournalistik.
Oskar NyqvistDatajournalist
Pererik ÅbergMeteorolog
Publicerad: 1 juli 2022