Från hjälmar till stridsvagnar och stridsbåtar. Se vapen och fordon som Sverige skickat till Ukraina.
Jämfört med förra året minskar stödet till Ukraina. Det visar en ny sammanställning från Kiel Institute. Framförallt är det militärt stöd från USA som har uteblivit. Trots att Europa ökar räcker det inte för att fylla tomrummet.
– Det är mycket allvarligt. Européerna kan ju inte dubblera det militära stödet i en handvändning, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker.
Stödet till Ukraina, ekonomiskt och militärt, drivs för närvarande av ett fåtal givarländer, som Tyskland, Storbritannien och de nordiska länderna. Det skriver Kiel Institute for the World Economy, ett oberoende forskningsinstitut och tankesmedja.
Var tredje månad sammanställer de hur stödet till Ukraina ser ut. I den senaste rapporten skriver institutet att det är högst osäkert om USA kommer att skicka mer militärt stöd under 2024.
– Av olika inrikespolitiska skäl sitter frågan fast, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk expert vid svenska institutet för europapolitiska studier.
Uppgifterna från Kiel Institute sträcker sig fram till den 15 februari. Det stöd på motsvarande 7,1 miljarder kronor som den svenska regeringen presenterade 20 februari är inte inräknat.
Här visar vi hur mycket stöd länderna har utlovat att ge sedan den fullskaliga invasionens början 2022. Du kan se det som del av BNP eller i miljarder euro.
Här visar vi hur stor andel av det utlovade stödet som ges som militärt stöd direkt från respektive land. Det vill säga, i form av exempelvis vapen och ammunition. I ”Alla länder” visas det genomsnittliga militära stödet i medianform.
Här tittar vi på bilateralt stöd, det vill säga det utlovade stöd som går direkt från respektive land till Ukraina. Det stöd som går från länderna via EU räknas inte in i respektive EU-lands linje.
Grafen visar det kumulativa stödet, som andel av 2021 års BNP.
Om ett lands linje tar slut innebär det att landet inte utlovat något mer stöd för tillfället.
När BNP anges menas BNP för 2021.
Det stöd som ges via EU räknas ut genom att titta på hur stor andel av EU:s budget som varje enskilt medlemsland bidrar med och sedan multiplicera den andelen med hur mycket pengar som EU ger till Ukraina.
Till stödet från EU räknas det stöd som beslutas av Europeiska rådet och Europeiska kommissionen, Europeiska investeringsbanken (EIB), samt den europeiska fredsfaciliteten (EPF).
Observera att siffrorna är utlovat stöd, alltså vad länderna säger att de ska ge. Det är inte alltid samma sak som det de faktiskt ger.
Ola HjalmarssonDatajournalist
Petter HydénDatajournalist
Karin AiraksinenReporter
Publicerad: 18 februari 2024