Valresultatet i USA

Donald Trump vinner presidentvalet i USA efter att ha säkrat de 270 elektorsröster som krävs, enligt nyhetsbyrån AP. Så här fördelades elektorsrösterna för Trump och Harris i delstaterna.

En delstat färgas efter vem som leder i den eller har vunnit den. Rösträkningen kan pågå under lång tid och ofta utnämns en segrare innan alla distrikt har räknats klart. Tryck på en delstat för mer information om fördelningen och hur många av distrikten som är räknade.




Källa: Associated Press och Fivethirtyeight


Resultatet per delstat

Följ resultaträkningen delstat för delstat. Klicka på knappen för att visa samtliga. Till höger ser du tidigare valresultat.


Källa: Associated Press och Fivethirtyeight



Folkets röst

Folkets röst, eller popular vote som det heter på engelska, visar vem av kandidaterna som faktiskt fick flest röster totalt. Men systemet med elektorsröster innebär att den kandidat som får flest röster ändå kan förlora valet. Så blev det till exempel i valet 2016 när Hillary Clinton förlorade mot Donald Trump – trots att hon fick nästan tre miljoner fler röster.

Nedan ser du hur stor andel av rösterna respektive kandidat har just nu och det faktiska antalet röster (inom parentes).



Senaten

Förutom att välja ny president väljer amerikanerna även 34 nya senatorer den 5 november. Senatorer väljs på sex år långa mandatperioder, men med en förskjutning som innebär att ungefär en tredjedel av de 100 platserna är valbara vartannat år.

I normala fall hade 33 platser varit valbara i år, men efter att en av Nebraskas senatorer valt att lämna sin senatorsstol i förtid är det i år två senatorsval i Nebraska.



Representanthuset

Till skillnad från senatorer som väljs på sex år långa mandatperioder så väljs alla ledamöterna i Representanthuset bara på två år, vilket innebär att alla 435 platserna är valbara i årets val. Vilket parti som får majoriteten här kommer, tillsammans med majoriteten i senaten, att vara avgörande för hur handlingskraftig den valda presidenten kommer kunna vara.



Även om valet äger rum den 5 november så är det inte säkert att en vinnare kan utses på valnatten. Om det blir ett jämnt val kommer alla röster att behöva räknas innan det blir uppenbart vem som samlat hem tillräckligt med elektorsröster – i valet 2020 tog det till exempel fyra dagar innan en vinnare kunde utses.

Vi kommer att fortsätta att uppdatera artikeln med nya siffror allteftersom de rapporteras in.



Metod och källa

SVT bygger resultatrapporteringen i det amerikanska presidentvalet 2024 på data från nyhetsbyrån AP. Med hjälp av tusentals utsända samlar AP in uppgifter in från rösträkningslokaler i samtliga delstater.

AP, liksom många andra mediebolag i USA, gör också bedömningar av när en kandidat samlat tillräckligt med röster för att ha vunnit en delstat. Dessa beräkningar baseras inte bara på räknade röster, utan också på valdagsundersökningar, förtidsröstning, opinionsmätningar och statistisk analys av data samt hur delstaten röstat historiskt.

När AP fattar ett sådant beslut färgas delstaten in som röd respektive blå i vår karta.

Eftersom mediebolagen kan göra olika bedömningar, och bestämma sig olika snabbt, kan siffrorna skilja sig åt mellan bolagen.

Så fungerar USA-valet


Alla 50 delstater har ett bestämt antal elektorsröster baserat på folkmängd. Kalifornien har flest, 54 stycken, medan sju delstater bara har tre var. Den kandidat som får flest röster i delstaten vinner alla elektorsröster där enligt principen ”vinnaren tar allt”. Sammanlagt finns det 538 elektorsröster och den som får 270 eller fler vinner.

Systemet med elektorsröster innebär att den kandidat som får flest röster ändå kan förlora valet. Så blev det till exempel i valet 2016 när Hillary Clinton förlorade mot Donald Trump – trots att hon fick nästan tre miljoner fler röster.

I Maine och Nebraska är elektorsrösterna uppdelade. Kandidaterna tävlar där i olika distrikt, vilket betyder att båda kandidaterna kan få röster från Maine respektive Nebraska.


Visa

Relaterat


SVT Datajournalistik

Fredrik Edgren, Martin Hedström, Linnea Heppling, Ola Hjalmarsson och Pontus Jensen Karlsson


Publicerad: 5 november 2024