Världshandelns allianser


– Det här är BRICS


Invasionen av Ukraina och de ekonomiska sanktioner som följt har fått Ryssland att knyta sina ekonomiska band allt hårdare till det Asien-tunga samarbetet BRICS – som Ryssland själv lade grunden till förra gången världsekonomin svajade.


Men vad innebär samarbetet egentligen och vilka delar båt med vilka?

Det ekonomiska samarbetet grundades av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

Under 2024 utökades BRICS med länderna Egypten, Etiopien, Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Senare samma år sökte även Turkiet medlemskap.



G7 länder BRICS länder Ansökt till BRICS


Med två av de största ekonomierna i samarbetet så står BRICS för en allt större andel av världsekonomin. Under det senaste decenniet har man passerat de industraliserade ländernas samarbete G7.

Vi jämför här ländernas andel av världens ekonomi mätt i BNP justerad för lokala levnadskostnad, eller . Under tiden du scrollar kan du klicka på ett land för att markera dess position i grafen, max 6 stycken.

Ekonomen Jim O'Neil – då chefsekonom på Goldman Sachs – myntade begreppet BRIC år 2001. Vid tiden såg man Kinas ekonomi expandera i snabb takt efter en snabb industrialisering under 80- och 90-talet.

Ryssland tog det första steget att formellt grunda BRICS år 2009 efter att ha diskuterat samarbetet under flera år. Länderna föreslog då en ny gemensam reservvaluta som alternativ till dollarn efter att finanskrisen fått stora delar av den globala ekonomin att skaka.

Sydafrika ansluter till sammarbetet 2010 och förkortningen för organisationen blir därefter BRICS.

I spåren av Corona-pandemin går BRICS förbi de sju största industriella ekonomierna (G7).

Från och med 2024 ingår Egypten, Etiopien, Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten i samarbetet och Turkiet ansöker om medlemskap - vilket ökar gapet till G7 ytterligare.

Data från och med 2024 är prognoser framtagna av Internationella Valutafonden.


Samarbetet väger också tungt i hur stor andel av världens befolkning som representeras.

Indien och Kina är världens mest befolkningsrika länder, och tillsammans utgör BRICS 40 procent av världens nästan 8 miljarder människor – jämfört med de drygt 10 procent som bor i G7-länderna.

Turkiet som ansökt om medlemskap ökar andelen av världens befolkning med drygt en procent.


  • 3,72 miljarder

  • 0,779 miljarder

Källa: FN:s befolkningsavdelning. Population, totalt, 2023


I BRICS-samarbetet finns flera tunga oljeproducenter. Bara Ryssland och Saudi Arabien står för mer än en fjärdedel av all producerad råolja. USA är fortfarande den enskilt största producenten av alla länder, men samarbetet står tillsammans för nästan hälften av den globala produktionen.


  • 43,63%

  • 21.83%

Källa: US Energy Information Administration (EIA), 2020. Bearbetad av Our World in Data



Flera BRICS-länder sitter även i samarbeten med G20 och har goda anledningar att hålla sig på god kant åt båda hållen. Nedan kan du utforska hur olika ekonomin inom flera samarbeten har utvecklats över tid – jämfört med varandra.


Källa: Internationella Valutafonden. BNP baserad på köpkraftsparitet, andel av världen, 2023

Foto: Wikimedia


Mer i ämnet


Pontus Jensen KarlssonDatajournalist

SVT Datajournalistik

Publicerad 14 september 2023