Julkalendern, lucköppningen och julköket
I över 60 år har SVT sänt julkalendrar. Från Teskedsgumman till Trolltider. Årets julkalender 2024 är Snödrömmar.
Gamla kalendrar i repris
Årets julklander
Snödrömmar är ett spännande juläventyr som utspelar sig i en magisk fjällvärld.
Skidorten Gavmofjäll är i normala fall ett skidparadis, men just den här december faller det ingen snö trots att alla andra fjäll runt omkring gnistrar vita. Systrarna Ristin och Aila måste försöka lösa mysteriet och rädda sin älskade skidort. För det krävs det att de trotsar sina rädslor, lyssnar på sina drömmar och beger sig långt in i naturens mysterium. Vad är det egentligen för hemlighet som fjället bär på? Lyckas de lösa gåtan och få snön att falla igen på Gavmofjäll?
Se smygtitten av Snödrömmar här!
Handlingen i Snödrömmar utspelar sig i en samisk föreställningsvärld där naturen rymmer fler världar än den mänskliga. Snödrömmar, som spelas in i Norrbotten, är producerad i samarbete med samiska manusförfattare, skådespelare, skräddare, konsthantverkare, byggare, språkexperter, forskare med flera.
Samisk version
På SVT Play kommer det även att finnas en dubbad version av Snödrömmar på sydsamiska och en textad version av Snödrömmar på nordsamiska.
Vi har även en samisk lucköppning som du kan läsa om längre ned på sidan.
Medverkande
I rollerna:
- llá Márge Nutti
- Hedvig Åhrén
- Anna Åsdell
- Christine Meltzer
- Olle Sarri
- Pávva Pittja
- Nik Märak
- Måns Nathanaelson
- Shirley Clamp
- Olov-Anders Sikku
- Per-Henrik Marakatt Mangi
- Ánndaris Rimpi
- Maj Doris Rimpi.
Filmteam
- Serien är skapad av Jonas Wallerström, Oskar Östergren Njajta, Annica Wennström och Inger Scharis.
- För manus står Inger Scharis, Jonas Wallerström, Oskar Östergren Njajta, Annica Wennström, Jacob Seth Fransson och Aida Wondimu.
- Regi av Jacob Seth Fransson och Jonas Wallerström.
- Musiken är skapad av Maxida Märak och Jon Rinneby.
Vanliga frågor och svar
Utomlands
Ja! Vi har rättigheterna att visa julkalendern i hela världen till den 31 december.
Papperskalendern
Butikerna ansvarar själva för försäljningen och vi kan inte svara på hur det ser ut med leveranser. Bäst är om du vänder dig till butiken och frågar.
Lucköppningen
Julkalendern ramas som vanligt in av Lucköppningen som i år programleds av Malin Olsson.
På SVT Play kommer det även finnas en samisk lucköppning med mysrysliga berättelser med olika väsen och skeenden i den samiska mytologin. Den samiska lucköppningen leds av Marit Kuhmunen Blom.
Julköket
Vi gör inga nya avsnitt av julköket utan repriserar det bästa från tidigare år.
Hur arbetar SVT med julkalendrar?
Tradition och gemenskap
SVT har gjort julkalendrar i över 60 år. Vi vill fortsätta skapa gemenskap för hela publiken med berättelser som underhåller och berör.
Varje år har vi miljonpublik på julkalendern och under de senaste åren har vi slagit flera publikrekord.
Det känns viktigare än någonsin att kunna erbjuda julmys, värme och gemenskap över generationerna.
Innehåll och handling
Vi försöker variera julkalendern så det blir en bra mix över tid, till exempel mellan saga, äventyr, spänning och humor.
Julkalendern behöver inte handla om julen, men julen behöver finnas med som ett lager. Kalendern bör utspela sig under december månad och sista avsnittet i historien bör vara på julafton.
Vi samarbetar alltid med produktionsbolag som har erfarenhet av dramaserier sedan tidigare. Det första arbetet som behöver göras är att knäcka ”generationskoden”. Med andra ord hitta in i premissen för en historia som lockar både vuxna och barn samtidigt då julkalendern har målgruppen 5 till 100 år.
Det är ett stort arbete att skriva manus till 24 avsnitt, vilket motsvarar fyra långfilmer på raken. Det kräver erfarna manusförfattare som har skrivit tv-serier och långfilm innan.
Vi får ofta idéer från privatpersoner till julkalendrar och det uppskattar vi, men för att utveckla och skriva en julkalender krävs en gedigen erfarenhet som manusförfattare.
Åldersgräns
Vi arbetar inte med åldersgränser. Utan som man kan läsa här ovan så ska julkalendern passa från 5 till 100 år.
Vad man exempelvis är rädd för är väldigt individuellt, stor som liten. Sedan är det inte farligt att vara rädd, även om det såklart är obehagligt.
Upplever man att årets julkalender inte passar är man välkommen att följa några av våra andra julkalendrar som man kan läsa om här nedan.
Läs mer om hur vi arbetar med åldersgränser i vår guide Vad är SVT Barn?.
Andra julkalendrar
Robbi & Evas guldjakt
En julkalender för de minsta där vi rör oss i mysiga snöiga miljöer i en varm och lekfull jakt på drakguldet. Varje dag fram till julafton hittar vi små bitar av livets guld och till slut har äventyret och vänskapen växt till ett stort hjärtligt jul-guld-slut.
Det är första gången som SVT gör en sammanhållen julkalender speciellt för de yngre barnen. Kalendern kommer också finnas tillgänglig på flera olika minoritetsspråk så att de tvåspråkiga barnen får både språkutveckling och ett juligt äventyr (svenska, nordsamiska, meänkieli, romani – arli, romani – lovari och romani – kalderash).
Bolibompa minis julkalender
Häng med Draken och alla Drakens vänner i Bolibompas julkalender för de minsta!
Varje dag fram till julafton öppnas en ny lucka som döljer små äventyr, sånger, paketöppningar med mera. Håll också lite extra utkik i vinjetten där det nästan varje dag händer något nytt.