Så arbetar SVT med humor och underhållning
SVT har några av Sveriges största underhållnings- och humorprogram, så som Melodifestivalen och Leif & Billy. Dessutom har vi ett rikt arkiv med flera svenska klassiker. Nedan följer några vanliga frågor och svar om vår humor och underhållning.
Bild ovan från tittarfavoriten Terese i kassan.
Hur arbetar SVT om humor och underhållning?
Alla kommer inte tycka allt är roligt i SVT. Ännu mindre, alla kommer inte tycka om alla våra program. Det är inte heller tanken. Vi vill att alla ska hitta något bland alla våra program som de tycker är roligt eller underhållande.
Ett skämt ska inte bedömas ordagrant och enskilt. Utan humor och underhållning bygger bland annat på:
- tonläge
- tajming
- kontext
- uppsåt
- med mera.
"Jag tycker detta var kränkande!"
Vi vill aldrig kränka eller såra någon, utan att få er tittare att le och skratta. Humor ligger ofta på gränsen mellan vad som är okej och inte okej. Det krockar inte med vårt uppdrag att stå för allas lika värde och demokratiska värderingar.
Det är vanligt att när det är ett ämne som man berörs av personligen att det kan vara svårare att se i humorn i det hela. Vi vill ha högt i tak i våra program. Vi tror att majoriteten av tittarna har förståelse för det.
Hur kan SVT skämta om droger, mord eller liknande?
När det kommer till program som är för vuxna kan vi skämta om ämnen som är passande för en vuxen publik. Och droger, mord med mera finns i världen, vare sig man vill eller inte, och kommer då dyka upp i vårt innehåll.
Det är viktigt att kunna skämta om allt! Humor kan vara ett viktigt verktyg för att kunna närma sig tunga och svåra ämnen.
Program som innehåller till exempelvis droger och mord ska visas med försiktighet. Det betyder att dessa program ska visas när barn normalt inte tittar eller ha barnskydd på SVT Play.
Hur tänker SVT om äldre skämt eller gammalt innehåll?
SVT har ett rikt arkiv. Det händer att program eller skämt inte åldras väl och kan uppfattas som olämpliga idag. Ett skämt som var okej för 20 år sedan kanske inte ses som okej idag. Det gäller även vissa ord eller formuleringar där betydelsen har förändrats över tid.
Dessa program, skämt eller ord kan fortfarande dyka upp i vår kanal. När vi väljer att reprisera eller skildra dåtiden kan de förekomma igen.
Vi vill dock understryka att vi tar ansvar för allt vi sänder och vi strävar alltid efter att vara medvetna hur det kan tas emot.
När vi visar äldre program är det viktigt att tydligt markera att programmet inte är nytt. När vi repriserar äldre program står det oftast i vår tablå vilket år programmet är från. På SVT Play kan du hitta "produktionsår" i informationen under "Mer om programmet". Program kan även vara märkta med "Öppet Arkiv" vilket är en tydlig markör på att program är från vårt rika arkiv.
Vi anser att en tidsmarkör ger programmet en kontext med en tydlig markering att programmet är från förr, från en annan tid.