Vad är SVT Barn?

Allt vi på SVT Barn gör, gör vi för barnen. SVT Barn är en värld med en tv-kanal, en app och en sajt där vi samlar alla SVT:s barnprogram.

En glad och lila emoji

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om SVT Barn.

Hur arbetar SVT med SVT Barn?

Allt vi gör, gör vi för barnen! Vi har inga andra syften med vårt utbud.

Vi berikar småbarnsåren med underhållning i toppklass och skapar Sveriges gemensamma barndomsminnen. Barnen ska känna att de kan skratta och känna igen sig och vuxna i barns närhet ska känna att barnet antingen utvecklas eller underhålls, på en trygg plattform med innehåll av svensk tv-tradition, helt reklamfritt med Sveriges bästa barnprogram.

Vi träffar tusentals barn och föräldrar varje år för att lära oss om de behov som finns. Vi samarbetar med forskare och experter inom pedagogik, psykologi, teknik och samhälle. Utifrån det gör vi program för barndomens alla olika faser. 

Vårt uppdrag är inte att bara berätta sagor, försköna verkligheten eller uppfostra barn. Vi vill visa upp världen, och ibland visa den del av världen som kanske inte ser ut som vi önskar. Däremot tänker vi att:

  • Får du inte höra från någon annan att alla är lika mycket värda så ska du höra det från SVT Barn.
  • Om du inte får höra från någon annan att du får älska vem du vill så ska du höra det från SVT Barn. 
  • Och om du inte får lära dig någon annanstans om kroppen, puberteten och att samtycke är livsviktigt så ska du höra det från SVT Barn.

Vi är stolta över vår långa tradition av att sätta barnen själva i centrum. Vi vill att alla barn i Sverige ska kunna se någon som liknar en själv i SVT Barn och arbetar för att få en bredd av program med en stor mångfald av dialekter, bakgrund och erfarenheter. Det gör också SVT Barn relevant och viktigt för barn i Sverige idag.

Innehållet

SVT Barn har Sveriges bredast utbud för barn. Utbudet är en mix av egna program, nya som gamla, och inköpta program från hela världen.

Programmen riktar sig till barn och ungdomar upp till 15 år.

Vi väljer bort program som är exempelvis för våldsamma, för skrämmande eller är stereotypa. Vi är också noggranna med att inte sända program med gamla faktauppgifter eller innehåll som på annat sätt inte längre är relevant för barn idag.

Vi tar upp olika svåra ämnen, för att vi vet att det är frågor och ämnen som är viktiga för barnen. Vi ger också barnen verktyg att hantera problem och utmaningar i sin vardag. Det är ämnen som grupptryck, utanförskap, rädsla, glädje och sorg. Det är lika viktigt för oss att ha en bred syn på lärande! Det handlar lika mycket om bokstäver som att vara en bra kompis.

Rädslor, läskigt och spänning

Vi har flera snälla busar på SVT Barn, så som Sommarskuggan. Det är kända profiler som gömt sig i dräkten för att hen älskar att busa med andra kompisar på SVT Barn.

Vi arbetar löpande med känslor, och där bland annat barns behov av spänning. Det barnpsykologer berättat för oss är att barn har ett behov av att få bli rädda och känna spänning. Det ingår i utvecklingsfasen där de ska få lära känna sina känslor. 

Kom ihåg att det inte är något farligt att vara rädd, men såklart kan det vara obehagligt. Både för den som upplever känslorna och den som är i närheten. Det viktiga är sen hur barn lär sig att hantera sina känslor och att det är ok att bli rädd/känna spänning och att det är en lek.

Något vi ser att många barn gör med Sommarskuggan, är att de leker att de blir rädda, vilket också är en viktig fas i just ovan utveckling. Därmed inte sagt att vi förringar barnens rädslor när de är äkta och påverkar familjelivet. 

Vi har i arbetet med Sommarskuggan och andra spänningsserier för barn pratat med barnpsykologer om barns rädslor. Det vi har fått med oss i hanteringen av när det går från spänning till rädsla är att:

  • Sätta ord på känslan
  • Lokalisera var i kroppen det känns
  • Vänta ut känslan i stället för att snabbt försöka bli av med den
  • Acceptera känslan och att man kan göra annat medan man har känslan
  • Acceptera att känslor är en del av livet
  • Vad kan föräldrar göra:
  • Tvinga inte barn att titta på något otäckt
  • Observera grupptryck (storasyskon, kompisar, förskola)
  • Det går ofta över. Vänta en vecka och se, om inte se sista punkten.
  • Om barnet är ångestbenäget, titta tillsammans med barnet, fortsätt titta och utmana känslorna.
  • Svara på frågor
  • Sätt ord på barnens känslor
  • Kom ihåg att det inte är farligt att vara rädd
  • Älta inte om det är farligt eller inte, prata i stället om känslan: Var känns det i kroppen. Normalisera. Hur var det sist? Gick känslan över? Vad gjorde ni då?
  • Närma er det otäcka, i stället för att undvika: titta tillsammans, prata, rita, pyssla, lär er mer.
  • Rädsla är en chans att öva på känsloreglering. Barnet kommer bli rädd för fler saker och då kanske det är saker som är farliga på riktigt. Då behöver man förstå och hantera rädsla
  • Avled, det är ok att validera barnets rädsla, sedan gör något annat.
  • Terapi fungerar. På 3h blir 50% av med en fobidiagnos, genom att stegvis närma sig det man är rädd för. Kontakta vårdcentralen när sådan hjälp bedöms behövas.

Här finns ett klipp där vi pratar om Sommarskuggan och rädsla. Där får man även se att det är en dräkt.

Fem snabba om SVT Barn

  • SVT Barn startade 23 december 2002 och hette då Barnkanalen.
  • 2023 sände vi 5 779 timmar tv för barn och unga.
  • Sveriges mest kända drake är SVT Barns Bolibompadraken som är älskad av många.
  • SVT Barn är en del av SVT, som är ett Public Service-företag och finansieras via radio- och tv-avgiften.
  • Vi har även barnprogram på flera minoritetsspråk och visar även program på originalspråk, så som engelska och norska.

Ämnen så som sex, alkohol, droger och naket 

Förekommer "vuxna" saker i SVT Barn? Det korta svaret är ja, men det är i en otrolig liten del av det vi visar på SVT Barn.

Vi gör program för ungdomar som rör sig i gränslandet barn, tonåring och vuxen. I ungdomars värld förekommer sex och droger.

För att vara relevanta och göra innehåll som berör vill vi skildra ungas verkliga vardag. Därför anser vi det är viktigt att vi tar upp dessa ämnen då de existerar, oavsett om man vill eller inte.

Barn och unga vänder sig till oss hela tiden med frågor om dessa typer av ämnen. Vi får tusentals frågor varje år om pubertet och kroppen, mobbning, kärlek och kändisar. Vår egen research visar även att barn och ungdomar har en allt liberalare inställning till droger och alltmer normaliserat. Genom att skildra dessa ämnen kan SVT Barn öka ungdomars medvetenhet, visa på konsekvenser och stärka barnen i sig själva. 

De flesta av våra program för unga tittare är fria från sex, droger, alkohol med mera. Till det har vi även Lilla Aktuellt som varje vecka rapporterar och problematiserar vad som händer i barn och ungas liv.

Läs mer om ett exempel om detta i SVT Barn, nämligen bloggtexten Därför tar SVT upp droger i tredje säsongen av ungdomsserien Strula.

Barnskyddet

Vår ambition är att SVT Barn ska vara tryggt för dig och ditt barn. Allt innehåll i tv-kanalen, appen och på sajten riktar sig till barn i olika åldrar, vi publicerar aldrig något innehåll för vuxna på svtbarn.se.

Samtidigt är SVT Barn för alla barn, och alla program passar inte alla. Vi tror att barnen själva, tillsammans med vuxna i sin närhet, är bäst på att avgöra vad som passar just dem. Men ibland kan det vara svårt och då vill vi hjälpa till. I tv-kanalen kan vi varna precis innan ett särskilt spännande program för äldre barn sänds. På SVT Barn och i vår app har vi utvecklat en liknande varning där användaren måste svara på en fråga innan programmet kan startas.

Vi har utformat varningen för att minimera risken att barn startar ett program av misstag, samtidigt som det ska vara möjligt för äldre barn, oavsett färdigheter, att komma åt programmet. Funktionen används på program som har ett avancerat eller lite läskigare innehåll.

Åldersgränser

Vi arbetar inte med åldersgränser.

Varför? Detta är för det kan vara svårt att bedöma vad ett enskilt barn i en viss ålder kan och gilla att se på.

Om vi tar fobier som exempel. En nioåring kan vara jätterädd för clowner, medan en treåring kan tycka de är roliga. Det vill säga när det kommer till läskigt innehåll är det svårt att sätta en åldersgräns.

Däremot arbetar vi med målgrupper. Detta för att skapa ett brett utbud och för att varje barn ska hitta något de gillar på SVT Barn.

För att hitta det barnet gillar rekommenderar vi att titta tillsammans med barnet. Ni vuxna i barnets närhet vet bäst vad hen kan se och klarar av att titta på.

Undrar du mer om just varningar? Då kan du läsa mer om detta i vår guide Så arbetar SVT med varningar för grovt innehåll.

Svordomar 

Hela SVT värnar om det svenska språket. Vi vet också att många, oavsett ålder, lär sig och utvecklar sitt språk med hjälp av våra barnprogram. Vi är noggranna med att våra programledare har ett vårdat språk och undviker svordomar.

Samtidigt är det viktigt för oss att spegla samhället som det ser ut, och låter, idag. Därför kan det hända att enstaka svordomar förekommer i våra program. Det kan exempelvis handla om att förstärka ett känslouttryck, precis som i verkligheten. Vi lägger också stor vikt vid att medverkande i exempelvis en dokumentär ska få uttrycka sig på ett sätt som är naturligt för dem.

Du kan läsa mer om språket i SVT här.

Vem får vara med i SVT:s barnprogram?

SVT Barn är en plats där barn får höras och synas. Allra helst skulle vi vilja att alla barn som vill vara med fick chans att vara det, men det finns helt enkelt inte plats.

Däremot strävar vi efter att alla barn ska kunna se någon som liknar dem själva i åtminstone något av våra program – i vem man är, hur man ser ut, hur man pratar, hur ens familj ser ut och hur man känner sig. Barnen i våra program kommer från hela Sverige och har olika dialekter, bakgrund och erfarenheter.

Att som barn få känna igen sig i ett tv-program kan vara en viktig pusselbit för att bygga sin egen självkänsla. Och att känna igen sig i ett barn som inte liknar en själv är en viktig pusselbit för att förstå andra människor.

Läs gärna mer om detta i guiden Kan vem som helst vara med i ett SVT-program?

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss