Kultur- och idrottsminister Amanda Lind Foto: TT

1,3 miljarder i nytt krisstöd till kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Kulturlivet i Sverige får 1,3 miljarder kronor i nytt kris- och stimulansstöd till kulturlivet. Det meddelar kulturminister Amanda Lind (MP) på en presskonferens. Regeringen föreslår också ett nytt evenemangsstöd, för att arrangörer ska våga planera evenemang.

Av de 1,3 miljarder som nu ska fördelas till kulturlivet i ett nytt krispaket avsätter regeringen 125 miljoner kronor i riktat stöd till vissa statliga kulturverksamheter. Under torsdagsmorgonen presenterades en rad nya stödåtgärder för kultursektorn.

Tidigare har kulturbranschen varit kritiska till att stöden som fördelats inte räckt till alla som sökt.

– Det blir ytterst en fråga för de bidragsgivande myndigheterna hur de ska hantera och prioritera stöden, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

De verksamheter som får ta del av det riktade stödet är bland annat Vasamuseet, Skansen, Tekniska museet, Nordiska museet, Unga Klara, Nobelmuseet och Nordiska museet.

Evenemangsstöd

Regeringen föreslår också ett nytt evenemangsstöd på 3 miljarder kronor till arrangörer av evenemang som planeras till juli-december 2021, där staten står för delar av den ekonomiska risken om ett evenemang skulle ställas in eller kraftigt bantas ner.

Hur och när stödet ska fördelas är inte färdigt. Det är inte heller klart om exempelvis de festivaler som redan ställt in sommarens festivaler kommer att omfattas.

– Vi har inget besked än, stödet är helt nytt och under utformning just nu och där vi kommer att vara bundna av EU-regler eftersom det räknas som ett näringslivsstöd, säger Amanda Lind.

Det kan handla om till exempel konserter och teaterföreställningar, där staten ska stå för upp till 70 procent av kostnaderna om evenemanget inte kan genomföras. Den exakta utformningen av evenemangsstödet är inte klar och regeringen kommer att återkomma i den frågan senare i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.