FP: ”Ambitionen för kulturpolitiken bör höjas”

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Nilsson (FP) vill höja ambitionen och budgeten för kultur i Sverige. Men han vill inte prata summor.

I Kulturnyheternas direktsända webbserie från Almedalen intervjuar programledaren Kim Veerabuthroo Nordberg olika kulturpolitiska talespersoner om hur de tänker kring kulturen inför nästa val.

På fredagen träffade vi Ulf Nilsson från Folkpartiet. Hans företrädare som kulturpolitisk talesperson, Christer Nylander, sade när han bytte post att ”kultur är ingen prioriterad fråga i Alliansen, och det är väldigt sorgligt”.

Almedalen 2013

”Kultur är inte bara pricken över i”

Ulf Nilsson håller med om att ribban behöver höjas:

– Ambitionen för kulturpolitiken tycker jag borde höjas. Det handlar bland annat om att stärka kulturbudgeten. Den har ökat, men inte tillräckligt mycket. Det ska inte vara någon tvekan om att kulturen är ett kärnområde i ett samhälle. Den gör skillnad och är inte bara pricken över i eller ett nöje, utan kulturen ger oss en kunskap som vi inte kan få på annat sätt.

”Jag vill inte ge siffror”

Vänsterpartiets kulturtalesperson Lars Ohly talade om en miljardsatsning på kulturen, i torsdagens intervju med Kulturnyheterna. Det är inget som Ulf Nilsson (FP) kommer att utlova. Åtminstone inte inom en nära framtid.

– Jag kan tänka mig större satsningar på kulturen, men jag är lite försiktig. Det finns ju vissa partier som har pengar till allting, och samtidigt höjda skatter på allting, så jag vill hålla mig inom realistiska ramar. Men jag vill inte ge siffror i ett sådant här sammanhang.

”Estetiska ämnen finns ju kvar att välja”

“Alla barn ska få möta de olika konstarterna under sin skoltid”, står det i Folkpartiets kulturpolitiska rapport från 2012. Samtidigt läser allt färre elever estetiska ämnen i gymnasiet, eftersom Jan Björklund (FP) har tagit bort dem från obligatoriet. Ulf Nilsson menar att man inte har plats för obligatorisk bild, musik och dylikt:

– De estetiska ämnena finns ju kvar att välja. Om man kräver att de ska tillbaka som obligatorium så måste man nästan svara på frågan: Vilka ämnen vill du då ta bort i stället?

Kulturskolan ”en kommunal angelägenhet”

I intervjun med Kulturnyheterna får Ulf Nilsson även kommentera faktumet att den kommunala kulturskolan kostar väldigt olika mycket på olika orter. I Göteborg kostar den 200 kronor per person, medan Stockholms avgift är 900 per barn. När priset går upp sjunker också antalet elever.

– Vi folkpartister ute i kommunerna ska jobba för att det ska vara rimliga utgifter. Samtidigt är det en kommunal angelägenhet som ligger utanför skolan. Den är viktig, men kommunen får ta ansvar för den, säger Nilsson.

Vill införa obligatorisk läslista

Ett av Folkpartiets senaste utspel på kulturområdet handlar om litteraturens klassiker. Partiet vill se en litteraturkanon – en lista över böcker som alla ska läsa i skolan.

I FP:s kulturpolitiska program från 2010 står det samtidigt att ”få områden lämpar sig så illa för lagstiftning och påbud uppifrån som kulturen, vars inneboende kraft finns just i att vara fri, dynamisk och ifrågasättande”.

Är inte en litteraturkanon detsamma som ett påbud uppifrån?

– För mig innebär en kanon att alla ska få den bildning som experter anser är viktig. Det ska vara väldigt tydligt att ni kan inte gå igenom skolan utan att ha en uppfattning om viktiga litterära epoker, betydelsefulla författare, och det gäller även konst och annan kultur. Det står vi verkligen för i Folkpartiet. Men vi har haft diskussioner inom FP om hur detaljerad den ska vara. Det kommer vi också att diskutera på landsmötet i höst, säger Ulf Nilsson.

Torsdag 4 juli: Lars Ohly (V) vill genomföra en ”miljardsatsning” på kultur, enligt norsk modell.

Onsdag 3 juli: Cecilia Magnusson (M) vill införa ett femte jobbskatteavdrag, som ska gynna kulturarbetare.

Tisdag 2 juli: Tina Ehn (MP) tycker att pengar från kulturarvslyftet borde satsas på bibliotekarier i stället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet