Den nya tv-serien ”13 skäl varför” skildrar 17-åriga Hanna Bakers väg till självmord, och är baserad på Jay Ashers bästsäljande ungdomsroman med samma namn. Serien, som just nu visas på svenska Netflix, tar sin början efter självmordet. Historien berättas genom en samling kassettband som Hanna spelat in om de 13 personer hon menar bär ansvaret för hennes död.
Ämnet, och i synnerhet den brutala scenen där Baker (spelad av Katherina Langford) avslutar sitt liv, väcker nu en intensiv debatt i USA om huruvida tv-serien glorifierar självmord och oavsiktligt kan inspirera den unga publik den är avsedd för.
Står fast vid ämnesvalet
Flera skolor i USA har skickat ut varningsbrev till tiotusentals föräldrar och elever om serien, och den har fått kritik av organisationen The Society for the Prevention of Teen Suicide. Men seriens upphovsmän håller fast vid att ämnet är viktigt, och av nödvändighet måste vara ”brutalt utan att vända bort blicken”.
– Många anklagar serien för att glamorisera självmord och jag känner starkt – tillsammans med alla som gjort serien – att vi gör den direkta motsatsen, säger den prisbelönta manusförfattaren Brian Yorkey till nyhetsbyrån AP.
– Vad vi gör är att skildra självmord, och den skildringen visar det som både fruktansvärt och skadligt.
Det 13 avsnitt långa high school-dramat är medproducerat av popstjärnan Selena Gomez, som talat öppet om sin egen psykiska ohälsa.
– Jag visste att det skulle bli starka reaktioner hur vi än gjorde. Men jag är väldigt nöjd med att så många ser den, säger hon till AP.
Dokumentär ingår i serien
”13 skäl varför” har skapat stor förhandsuppmärksamhet, bland annat för att den tar upp svåra ämnen som mobbning, sexuella övergrepp, missbruk och självmord bland unga. Serien har även fått enorm respons med 340 000 följare på Twitter och 2,4 miljoner ”likes” på Facebook.
Men valet att släppa alla avsnitt samtidigt medför en risk att ungdomar ser hela serien på kort tid utan att hinna ta till sig innehållet, menar the Society for the Prevention of Teen Suicide (SPT).
– Historien har visat att detaljerade skildringar av självmord är problematiskt, säger Phyllis Alongi, chef för SPT:s självmordskliniker, till AP.
– Jag förstår vad serieskaparna försöker berätta men serien kan bli mycket farlig, vi behöver ta stort ansvar i de här frågorna.
När debatten tog fart i amerikanska medier tryckte Netflix på att man konsulterat flera experter på ungas självmord under produktionen och att en 30 minuter lång dokumentär om seriens svåra ämnen ingår i ”13 skäl varför”. I efterhand har man även valt att lägga till fler varningar i början av känsliga avsnitt.
Föräldrar varnas av skoldistrikt
National Association of School Psychologists avråder trots detta att känsliga ungdomar från att se serien. De menar att den inte skildrar depression och psykisk ohälsa på ett trovärdigt sätt, och att huvudpersonens upprättelse genom sina självmordsband skickar ett farligt budskap.
Reaktionerna från de många amerikanska skoldistrikt som nu varnar om serien är olika. Vissa avråder föräldrar från att låta deras barn se serien, andra om att de själva måste se den och föra en dialog i familjen om den.
Psykologen Helen Hsu arbetar med tonåringar med självmordstankar, och är en av konsulterna till serien. Hon menar att om serien valt att inte visa Hanna Bakers självmord hade det varit ”fegt och ohederligt”.
– Om du tror att ditt barn inte redan läser och ser skildringar av självmord på nätet misstar du dig å det grövsta, säger hon till AP.
– I hela produktionen har jag tryckt på att inte glamorisera självmordet, och visa hur det krossar hennes föräldrar och anhöriga.
”Måste prata om detta”
Manusförfattaren Brian Yorkey menar att syftet med ”13 skäl varför” är att skildra allvaret i ungas liv på ett mer realistiskt sätt än någonsin.
– Jag förstår att det är svårt att se serien. Det var poängen eftersom dessa frågor är så oerhört svåra, säger han.
- Vi vill säga att ”Detta händer i ditt barns liv. Du kan välja att vara tyst om det, du kan hindra ditt barn från att se en tv-serie om det. Men du kan inte hindra dessa saker från att ske i ungas liv”. Det är viktigt att vi börjar prata om det.
Länk: Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa