1956 hade rocken börjat leta sig in i folkhemmet via Elvis och hans vickande höfter. Doris Day får en monsterhit med ”Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be)” som också fick ett flertal svenska versioner med texten ”Det som sker, det sker”. Det skulle dock dröja till början av 60-talet innan topplistan som fenomen dyker upp och låtar börjar rangordnas i Sverige. Först ut är Tio i topp 1961 som sedan även får sällskap av Svensktoppen 1962.
Televisionens intåg
När den första upplagan av Eurovision song contest gick av stapeln hade Europa djupa ärr efter andra världskriget. Det var en tid av stora förändringar. Samtidigt som det fanns många fina tankar om att förena Europa fanns det en känsla i historieböckerna av att det kanske främst var de nya tekniska möjligheterna som gjorde att det skapades ett gemensamt nätverk bland de västeuropeiska länderna, European Broadcasting Union (EBU), för att ta tillvara det nya tekniska undret – televisionen.
EBU letade efter en utmaning, en produktion som skulle vara det man kallade för ”vehicle for the technology”. EBU var eniga om att det skulle vara en underhållningsproduktion som skulle livesändas. Valet föll på en meloditävling.
Eurovision fick sin egen signaturmelodi, den första satsen ur Marc-Antione Charpentiers ”Te Deum”. Melodin skulle spegla den nya känslan av enighet och har följt med tävlingen sedan dess, som introduktions- och avslutningsmusik.
Schweiz första värdland
Torsdagen den 24 maj 1956 på Teatro Kursaal i Lugano i Schweiz skrevs det eurovisionhistoria med den första tävlingen någonsin. ESC då såg helt annorlunda ut än vad den gör idag. På grund av järnridån var det endast sju länder som tävlade, alla från Västeuropa: Nederländerna, Schweiz, Belgien, Tyskland, Frankrike, Luxemburg och Italien.
Dessa sju länder tävlade med två låtar var. Första året var den enda gången som länderna tävlade med två låtar, annars har det alltid varit en. Det var endast soloartister som tävlade eftersom grupper var förbjudna att tävla. Juryn fattade beslutet i allra största hemlighet vilket det än idag spekuleras i huruvida resultatet var riggat eller inte.
Tävlingens stora stjärna
Den största stjärnan som deltog 1956 var Lys Assia som tävlade för värdlandet Schweiz. Assia hade haft flera hits sedan tidigare som exempelvis ”Oh mein Papa”. Hon kom från den tyskspråkiga delen av landet men framförde låten ”Refrain” på franska. Låten är ett typiskt exempel på de melodier som var inspirerade av franska chansoner som dominerade de första åren av ESC. Lys Assia kammade hem den första segern i Eurovision song contest på en scen som var översvämmad med blomsterarrangemang.
Men Sverige då?
Karin Falck var tv-producent på dåvarande Radiotjänst som senare blev Sveriges Radio och Sveriges Television. Hon kom sedermera också att programleda Eurovision song contest 1975 efter att ABBA tog hem Sveriges första vinst i tävlingen.
–Året 1956 var det överhuvudtaget ingen diskussion om någon Melodifestival eller Eurovision så vitt jag kommer ihåg. Det här året hade vi faktiskt inte ens sändningar varje dag, än mindre utbyte internationellt. Förutom filminköp förstås. Vi var väl lite sena i starten, säger Karin Falck och tillägger:
– Riksdagen var nog inte på televisionens sida från början.
Ja, det tog lite tid för Sverige. Samma dag som den första finalen gick av stapeln fattades ett riksdagsbeslut om att införa television i Sverige. Officiellt så startade Sveriges Televisions sändningar den 4 september 1956.
Sveriges första Eurovisionsändning blir en föreställning från Drottningholmsteatern 1958, vilket också är det första året som Sverige deltar i ESC med folkkära Alice Babs som framför låten ”Lilla stjärna”.
Upptäck mer Melodifestivalhistoria i Öppet arkiv.