Om man kliver in i NBC:s souvenirshop på den nedersta våningen i Rockefeller Center i New York, kan man få för sig att det fortfarande är 90-tal. Merchandise från dagens komediserier som ”30 Rock” eller ”Parks and Recreation” har en betydligt mindre framträdande roll än ”Friends”-prylarna som står överallt.
Här kan man köpa kaffemuggar med tryck från Central Perk, en gul ram som liknar den som satt på insidan av Monicas dörr, t-shirts med Joeys catchphrase ”How you doin’”.
Firas i New York
Från mitten av september 2014 och en månad framåt kommer New York-borna kunna sjunka ner i seriens brandgula soffa och dricka te ur stora muggar på ett ställe som gjorts om för att likna seriens berömda kafé Central Perk.
Och för en dryg vecka sen dök skådespelarna Courteney Cox, Jennifer Aniston och Lisa Kudrow upp i underhållningsprogrammet ”Jimmy Kimmel Live!”, i en sketch som utspelades i en exakt replika av Vänner-karaktären Monicas kök.
Trots att det har gått 10 år sedan serien slutade sändas är den inför 20-årsjubileet i högsta grad levande.
Skulle skildra livet mellan 20 och 30
Seriens producenter David Crane och Marta Kauffman hade inte trott att ”Vänner” skulle bli den framgång det blev. En annan av deras serier hade just refuserats, och nu behövde de snabbt pitcha en ny för att inte falla i glömska.
De skissade på en serie som skulle skildra de obeslutsamma åren före 30, där vuxenlivet fortfarande har formen av ett frågetecken. De kallade den ”Insomnia Cafe”, men bytte snart namn till ”Friends Like Us”, och senare kort och gott ”Friends”.
Serien visades för första gången den 22 september 1994, en torsdag. Samma kväll visades populära serier som Frasier och Seinfeld.
Mottagandet var varmt. New York Times skrev efter premiären att ”Vänner kommer så nära det är möjligt för en ny serie att ha allt.”
Det 236:e och sista avsnittet av ”Vänner” visades den 6 maj 2004, tio år efter det första avsnittet. 51,1 miljoner amerikaner satt klistrade framför tv-apparaterna. En attitydundersökning visade att 77 procent av de amerikanska tittarna gav finalavsnittet betyget ”perfekt”.
”Ingen ville ha Vänner”
I Sverige sändes ”Vänner” första gången den 11 september 1995 i Kanal 5, eller Femman som den hette då. Egentligen hade Femman inte varit särskilt intresserad av den nya komediserien. På den tiden jagade kanalerna efter framgångsrika dramaserier, som ”Chicago Hope” och ”Cityakuten”. De stora och därmed dyra serierna köptes upp av de förmögnare kanalerna.
– Vi var ju en jätteliten kanal med jättelite pengar, så vi fick ju ta grejerna som blev över. ”Vänner” var det ingen som ville ha, så den fick vi köpa. Vi fick den för ett löjligt billigt pris, det var ingen som trodde det skulle bli nån succé, säger Katarina Eriksson, som är programchef för inköp på Kanal 5.
Serien var ingen omedelbar succé, men efter ett par år hade den blivit ett av kanalens flaggskepp och hade en publik på upp till en miljon tittare.
– Den var fantastiskt, oerhört viktig. Vi blev ”Vänner”-kanalen. Vi har ju sänt den dagligen hela tiden sen den slutade för 10 år sen. Det är fortfarande en viktig produkt för oss, säger Katarina Eriksson.
Påverkade populärkulturen med sina frisyrer
Vad är det då som gör att serien håller än idag? Linus Fremin är tv-kritiker på sajten TV-Dags. Han menar att det till stor del handlar om att manuset var välskrivet.
– ”Vänner” håller fortfarande väldigt bra kvalitet. De hade ett berättardriv som gjorde att man ville se nästa avsnitt. Speciellt Ross och Rachels on and off-förhållande, det lyckades de hålla igång i tio år. Det är starkt. Sen påverkade de hela populärkulturen med sina frisyrer och kläder och så vidare.
Linus Fremin tror att det fanns en styrka i seriens utmejslade karaktärer: den nördiga dinosaurieentusiasten Ross, den urflippade Phoebe, den snygga men korkade Joey, den städande neurotikern Monica. Castingen var kongenial med manuset, även om Kauffman och Crane från början ville att Courteney Cox skulle spela den rika och snygga Rachel. Det var hon själv som föredrog att spela Monica.
Serien visade också en delvis ny syn på sociala samspel. Ingen hade något fast jobb eller varaktig relation, utan kämpade med arbetsansökningar och kärlekstrassel. Det enda som var konstant var just gruppen med vänner, som inte förändrades under de tio säsonger som serien sändes.
– På den tiden var många sitcoms familjeorienterade, som till exempel ”Huset fullt”, ”En skruv lös” och ”Fresh Prince i Bel Air”. Det var lite nytt att ”Vänner” handlade om ett kompisgäng, att man fångade den lite nyvuxna perioden innan man skaffar barn, och umgås med sina vänner som en självvald familj.
Vit, rik och homofobisk
Hur populär serien än var så var den knappast socialrealistisk. Serien som förknippades så med staden New York spelades i själva verket in på den amerikanska västkusten, i Warner Brothers Studio i Burbank, Kalifornien. Skådespelarna var vita, karaktärerna var heterosexuella, lätt homofobiska och hade råd med stora lägenheter på Manhattan trots att de inte verkade jobba särskilt ofta.
– Det är intressant att det här utspelar sig i New York som speciellt på 90-talet kunde vara en jävligt farlig stad, men det låtsades man inte om, säger Linus Fremin.
– Samma diskussion om brist på mångfald blev det ju om serien ”Girls” som också utspelar sig i smältdegeln New York och är väldigt hetero och väldigt vit. Så det här med mångfald verkar vara ett återkommande problem för komediserier i New York. Eller snarare, heteronormativiteten och vithetsnormen är ett stort och utbrett problem i tv-branschen överlag, säger Linus Fremin.