-

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man lever som man gjorde på 50-talet i stora delar”, säger dokumentärfilmaren Johan Palmgren om livet längs vägen. Foto: ur ”Vägen till ingenstans”/Oscar Fries/SVT

20 kilometer väg som inte leder nånvart blir film

Uppdaterad
Publicerad

Vid Torneträsk finns en två mil lång väg som inte är ansluten till vägnätet. För att ta sig dit på vintern måste man åka skoter över isen. Resten av året är det stormig båttur eller helikopter som gäller. Nu kommer filmen ”Vägen till ingenstans” om de fem byar som ligger längs vägen.

”Det vore som om himlen skulle öppna sig om vi fick en väg”, skriver Sven-Erik Stöckel i ett brev till Kiruna kommun i en scen i ”Vägen till ingenstans”.

Efter ambitiösa planer att knyta ihop fem byar nordost om Torneträsk med resten av världen avstannade arbetet tvärt på 50-talet efter att militären satt ner foten. Varken det svenska eller det norska försvaret ville ha en till väg från inlandet in mot Norge med ryssen i åtanke.

Resultatet blev 20 kilometer vägstump som inte sitter ihop med något.

Börje Salming växte upp längs vägen

De boende måste följaktligen ta sig över sjön för att komma till en väg som faktiskt sitter ihop med något, med många drunkningsolyckor genom åren som följd.

Nu har vägstumpen – vars mest kända invånare var ishockeylegendaren Börje Salming – dokumenterats i ”Vägen till ingenstans” som har premiär på bio idag.

Se intervjun med regissören Johan Palmgren i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.