2010
#prataomdet
Journalisten Johanna Koljonen skriver personligt om gråzoner kopplade till relationer och sex på “mikrobloggen” Twitter. Journalisten Sofia Mirjamsdotter skapar #prataomdet och berättelser strömmar in.
2011
Jimmie Åkesson och folkdräkten
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anländer till sin första Riksdagsöppning i Blekingedräkt. Kommer folkdräkten att i framtiden förknippas med Sverigedemokraterna och deras politik?
Play-debatten
Ruben Östlunds film Play hyllas av recensenter för sin autenticitet. Författaren Jonas Hassen Khemiri kritiserar hur filmen tagits emot och skriver att rånarna i filmen skildras som endimensionellt och rasistiskt.
Ola Lindholm och kokainskandalen
Barnprogramledaren och dåvarande chefredaktören för Kamratposten avslöjas med knark i blodet och döms för ringa narkotikabrott. Ska han få fortsätta göra journalistik för barn?
2012
Olof Palme och Call girl
I filmen Call Girl är självaste statsministern en av sexköparna i den så kallade Bordellhärvan under 70-talet, en statsminister som har uppenbara likheter med Olof Palme. Familjen anmäler filmens ansvarige utgivare för förtal.
Makode Linde, tårtan och kulturministern
Konstnären Makode Linde bakar en tårta föreställande en svart kvinnas kropp. Huvudet är Makode Lindes egna. Kulturministern skär i tårtans underliv, Makode Linde skriker.
Stina Wirsén, Lilla hjärtat
Illustratören Stina Wirsén släpper filmen Lilla Skär och alla små brokiga. Figuren Lilla Hjärtat har ett svart ansikte och debatten rasar kring huruvida det är en rasistisk stereotyp eller ett sätt att motverka detsamma.
Tintin-gate
Boken Tintin i Kongo hamnar i fokus drygt 80 år efter sin publicering. Bör biblioteken plocka bort en föråldrad bok som innehåller nidbilder av svarta?
Vita kränkta män
Titeln på en bok av Kawa Zolfagary och en hel debatt – om en grupp som många anser är en tydlig och (för) högljudd skara i samhället.
Inte rasist men
En sajt som utvecklades till en typ av internet-meme när folk applicerade citatet på bilder eller satte ihop det med andra uttalanden.
Måste kulturen vara vänster?
Går det att vara kulturutövare i Sverige och samtidigt ifrågasätta vänstern? Ja, det undrar skribenten Bengt Olsson i Dagens Nyheter och drar igång ett himla hallaballo.
2013
Gubbslem
Författaren Maria Sveland och journalisterna Janne Josefsson, Robert Aschberg och Täppas Fogelberg möts för ett samtal på scen. Journalisten Sofia Mirjamsdotter tar micken och kallar de tre manliga deltagarna för gubbslem för att ha förminskat Sveland i en timme. Många som suttit i publiken backar upp på Twitter.
Hassen Khemiris öppna brev
Författaren Jonas Hassen Khemiri skriver ett långt brev till justitieminister Beatrice Ask (M) som publiceras ”öppet” i Dagens Nyheter och blir tidningens mest lästa artikel på länge. Han vill att de byter skinn och erfarenheter med anledning av projektet Reva som syftar till att verkställa fler avvisningar av papperslösa i Sverige.
Tommy Black
Artisten Tommy Nilsson släpper ny musik som Tommy Black (”lite tuffare, lite hårdare”) men det visar sig vara reklam för en känd chokladvarumärke som lagt in lakrits i en ny produkt.
”Den enögda litteraturkritiken”
Svenska litteraturkritiker anklagas för låg estetisk medvetenhet.
Timbuktu och passet
Artisten Timbuktu prisas som anti-rasistisk förkämpe av Fem-i-tolv-rörelsen. Riksdagens talman bojkottar den ”för kontroversiella” utdelningen. Pristagaren håller under sitt tal upp ett svenskt pass och säger: ”Jag kommer att älska i Sverige, jag kommer att leva i Sverige och jag kommer att dö i Sverige”.
2014
Sigge Eklund vs Filter
Den nya populära poddprofilen Sigge Eklund har följts av en journalist för Magasinet Filter. Texten som publiceras målar upp en bild av männen i familjen Eklund: Sigge, hans kända bror och pappa, som narcissistiskt störda. Sigge Eklund blir rasande.
Jag är Hugo Rask
Författaren Lena Andersson släpper boken Egenmäktigt förfarande som blir en succé. Det spekuleras kring vem karaktären, kulturmannen Hugo Rask, baseras på. ”Jag är Hugo Rask”, säger regissören Roy Andersson.
Kulturmansdebatten
”Han har varit kulturens centrum i sekler. Både män och kvinnor har velat vara i hans närhet. Men nu faller Kulturmannen”, skriver Dagens Nyheters Åsa Beckman.
2015
Kulturmansdebatten 2.0
Andra omgången av Kulturmansdebatten startas av Ebba Witt-Brattström som i DN undrar hur författarna Karl Ove Knausgård och Stig Larsson kan komma undan med sina välkända uttalanden om unga flickor, eller med “litterär pedofili”. Knausgård svarar i en 16 000 tecken lång text och kallar Sverige för ”cyklopernas land”.
#Montergate
Aftonbladets kulturchef Åsa Lindeborg och författaren Daniel Suhonen ses på kräftskiva. Suhonen skriver en bok om den skandalomsusade politikern Håkan Juholt och tillsammans bestämmer de att Juholt ska ge sin första intervju till Aftonbladet under kommande bokmässa. Men Juholt får bara en biljett till bokmässan, inte två så att hans ”kulbo” också kan gå. Det hela leder till att konkurrenten Expressen får den första intervjun med Juholt.
#backazara
Den nya heta artisten Zara Larsson noterar i DN att hennes namn inte finns med på affischen till Bråvallafestivalen där hon ska uppträda. Expressen skriver i en rewrite av intervjun att Zara Larsson undrar varför hon inte är ”huvudakt”. Artisten Günter kallar Zara Larsson för ”fjortisbrud” och hatet mot Zara Larsson exploderar på sociala medier.
K Svensson mordhotar Linderborg (2015)
Komikern Kristoffer ”Kringlan” Svensson upprörs av en Aftonbladet-recension av sin bok och ballar ur på Twitter. Bland annat hotar han recensenten Victor Malm och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg i podden AMK Morgon. Det leder till att flera företag bryter samarbetet med honom.
Rummet-boken (2015)
Den separatistiska antirasistiska plattformen Rummet ger ut en bok med samma namn. Bakom ligger grundarna Valerie Kyeyune Backström, Judith Kiros, Mireya Echeverría Quezada och Camila Astorga Díaz. Flera debattörer menar att boken är rasistisk och att ”rasism är rasism även om avsändarna kallar sig underordnade, vänster eller antirasister”.
2016
Museidebatten
Författaren och Kinakännaren Ola Wong skriver i Svenska Dagbladet att den svenska regeringen förvandlar Världskulturmuseerna till propagandacentraler genom populistiska satsningar.
Män som inte ställer frågor
DN:s biträdande kulturchef Åsa Beckman skriver en krönika om män som inte ställer frågor. Den enorma responsen tyder på att problemet är vanligt förekommande.
Bob Dylan och Nobelpriset
Artisten Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur av Svenska Akademien. Populistiskt och obegripligt tycker vissa, helt rätt tycker andra. Bob Dylan själv svarar varken på samtal från Akademien eller journalister.
Bokmässan och Nya tider
Den högerextrema tidskriften Nya tider får ställa ut på Bokmässan i Göteborg. Tre alternativa mässor startas i protest.
Pappafeminismen
Journalisten Ida Ölmedal uppmärksammar Expressens läsare på de många män som fått ett plötsligt feministiskt uppvaknande när de fått barn – eller mer specifikt döttrar. Detta efter att författarna Anders Jacobsson och Sören Olsson bestämt sig för att rensa sina Bert-böcker på sexism.
Husblatten
Journalisten Alice Teodorescu, och senare den moderate riksdagspolitikern Hanif Bali, kallas för ”husblatte” i ett humorinslag i Sveriges Radio. Programmet kritiseras för att gå över gränsen men stöttas av flera komiker.
2017
#metoo
Efter att den amerikanska filmmogulen Harvey Weinstein anklagats för systematiska sexuella övergrepp i New York Times börjar kvinnor över hela världen vittna om övergrepp de blivit utsatta för. I Sverige får många branscher sitt eget metoo-upprop där skådespelarna är först ut med #tystnadtagning.
Krisen inom Svenska Akademien
Parallellt med metoo publicerar DN-journalisten Matilda Gustavsson en granskning av ”Kulturprofilen”. 18 kvinnor berättar om övergrepp och mannen visar sig ha koppling till, och kanske inflytande över, Svenska Akademien.
Biblioteksdebatten
”Är svenska bibliotek för stökiga?”, undrar debattörer. Krav på tysta bibliotek är främlingsfientliga och kryddade med klassförakt, menar andra.
Hannah och Amandas skönhetspiller
Poddprofilerna och grundarna av Perfect Day släpper ett piller som uppges innehålla ”allt för balans, immunförsvar och skönhet”. De kritiseras dels för att inte ha vetenskapliga belägg för vad de påstår, dels för att göra icke-märkt reklam och anmäls till Konsumentverket.
2018
Huskvinnan
DN-skribenten Greta Thurfjell skriver en text om ”huskvinnans återkomst” och konservativismens förbjudna lockelse. Är detta en backlash, eller har vi nått en feministisk utopi där det till och med blivit ofarligt att säga sig vilja vara hemmafru?
Transdebatten med Kajsa Ekis Ekman
Skribenten Kajsa Ekis Ekman frågar sig vad som händer med kvinnorörelsen när samhället anammar en definition på kön som individen själv beslutar, när kön blivit en identitet och inte en reproduktiv funktion. Hon kallas för transfobisk dåre.
Arkitektur – ful och fin
”Det finns alternativ till fyrkantiga lådor” menar gruppen Arkitekturupproret och aktualiserar debatten om fin och ful arkitektur. De propagerar för mer sekelskiftesinspirerade moderna byggnader.
2019
Poesidebatten
Intensiv debatt om huruvida svensk poesi stagnerat och blivit präktig.
Teaterdebatten
Teaterredaktör Johan Hilton på DN menar att kulturchefer inte går på, eller skriver tillräckligt mycket om, teater. Han får svar från sin egen chef, Björn Wiman, som menar att de gör det men att teatern ligger så efter samhällsdebatten att det hinner bli irrelevant att skriva om.
Lawen Mohtadi vs Gellert Tamas
Förläggaren och författaren Lawen Mohtadi beskriver sitt filmsamarbete med dokumentärfilmaren Gellert Tamas som en studie i osynliggörande. ”See you in court”, svarar Gellert Tamas.
Peter Handke får Nobelpriset
Peter Handke får Nobelpriset i litteratur av en krisförföljd Svenska Akademien. Han kallas folkmordsförnekare och Akademien får ytterligare en kris att hantera.
Bindefeld Tel Aviv
Festfixaren Micael Bindefeld bjuder sina vänner, kändisar och politiker, till sin 60-årsfest i Tel Aviv. Stark kritik riktas mot de politiker som låtit sig bjudas på resa.
Josefin Nilsson
I dokumentären Josefin Nilsson – älska mig för den jag är som sänds på SVT framgår att hon under 1990-talet misshandlats av sin dåvarande partner – en känd och fortfarande aktiv skådespelare. Filmen slår tittarrekord och skapar debatt. Skådespelaren anmäler till Granskningsnämnden.
Malou & Arga snickaren vs Greekazo
Den unga rapparen Greekazo är gäst i Malou efter tio för att prata om sina framgångar med musiken. Istället kretsar intervjun kring knark och kriminalitet och Anders ”Arga snickaren” Öfvergård som gjort serien Anders och knarket ansluter för att ställa egna frågor. Intervjun kritiseras hårt för att vara fördomsfull och dömande.