30 år sedan kuppen på Moderna museet – försökte ta hjälp av Clark Olofsson, letar fortfarande efter stulna tavlan

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 30 år sedan Sveriges mest spektakulära konstkupp. Moderna museets säkerhetschef Kjell Hestrell och den avskedade rikskriminalchefen Tommy Lindström hittade flera av de stulna tavlorna på egen hand, utan polisen. Men en tavla förblir försvunnen – och de letar fortfarande.

1993 hissar sig två män ner genom ett uppsågat hål i taket på Moderna museet i Stockholm. Männen får med sig åtta konstverk av bland andra Pablo Picasso och Georges Braque till ett värde av en halv miljard kronor.

Hemma hos en av tjuvarnas lillebror hittas snart tre av verken och de tre männen döms. Men fem verk är fortfarande borta. Moderna museets dåvarande säkerhetschef Kjell Hestrell och den avskedade rikskriminalchefen beslutar sig för att, med hjälp av en del okonventionella metoder, finna dem. Bland annat kontaktas den berömda bankrånaren Clark Olofsson.

Olofsson: ”Vet vem som hade den sist”

Så småningom får männen ett tips och kan hämta tavlorna i en hyrbil. Men en saknas – ”Den vita duken” av George Braque.

I dag påstår sig Olofsson både ha stulit tavlan av George Braque (två gånger) och sålt den (tre gånger).

– Jag skulle ge mig fan på att kunna hitta den om jag lade manken till, för jag vet vem som hade den sist, säger han till SVT-programmet ”Sveriges största konstkupper”.

Kjell Hestrell å sin sida tror att Olofsson hittar på, men han har själv inte släppt hoppet om att hitta tavlan.

Se intervjuerna med Kjell Hestrell, Tommy Lindström och Clark Olofsson i videospelaren.

Sveriges största konstkupper har premiär i SVT Play 6 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.