Britney Spears fick frågor om hon var oskuld och jagades dygnet runt av paparazzifotografer. Monica Lewinsky har kallat sig själv för ”patient zero” för näthat och Paris Hilton har i efterhand sagt att uppmärksamheten kring hennes ”läckta sexfilm” kändes som att bli våldtagen. I dag hade man mer sannolikt kallat sexfilmen för hämndporr.
Nu gör en rad dokumentärer upp med hur kändiskvinnorna behandlades under 90 och 00-talen.
Metoo ligger bakom
– Jag tror att det är i kölvattnet av metoo. Lägg till att kändisarna själva gått ut och berättat om att de inte har mått bra, säger Natalie Demirian, nöjesjournalist på Aftonbladet.
Under 90-talet började amerikanska kabelkanaler sända nyheter dygnet runt, vilket ökade trycket på innehåll som säljer och som går att följa under en längre tid.
– Paparazzikulturen var värre då än någonsin. Man kunde få enorma summor om man fångade rätt bild på stjärnorna, säger Natalie Demirian.
Motreaktion i sociala medier
Vanity Fair-skribenten David Friend har skrivit boken The naughty 90s och beskriver att ”förnedringsmarknaden” växte sig stor just under 90-talet. Det kan delvis kopplas till tv-program som Jerry Springer, skriver The New York Times.
– De som blev värst behandlade var de som var minderåriga, som växte upp i rampljuset. Det var inte konstigt att fråga Britney Spears om hon var oskuld, säger Natalie Demirian. Hon menar att det inte är lika illa i dag, mycket på grund av sociala medier:
– Då blir det en motreaktion. Kändisarna har själv egna plattformar de kan tala ut på.
Dokumentärserien Spice Girls – När girl power förändrade världen finns på SVT Play .