Tre år efter att Metoo uppmärksammades i flera länder har nu rörelsen dragit igång på allvar även i Danmark. I slutet av augusti i år undertecknade över 700 danska kvinnor ett upprop mot sexism inom mediebranschen, nu står landets musikbransch näst på tur.
Upplevelser av könsdiskriminering
Tidningen Politiken publicerade i lördags 97 vittnesmål från musiker och branschpersoner som berättar om en sexistisk musikbransch. Kvinnorna beskriver hur de har fått nedsättande kommenterar och utstå könsdiskriminering. De vittnar om en bransch med fokus på ålder mot kvinnor och en öppen skepsis mot att göra karriär när eller om hon blir gravid.
Utöver de 97 vittnesmålen har 13 musiker valt att ge stöd åt uppropet, även om de inte varit utsatta för sexism själva.
Facket stöttar men tar inte ansvar
Danska musikerförbundet håller med om problematiken och medger att branschen inte har gjort tillräckligt för att bekämpa sexismen. Samtidigt är det ingen situation de vill ta ansvar för. Ordförande Anders Laursen menar att kvinnor och chefer inom branschen också har ett ansvar.
– Om man upplever kränkningar ska man man kontakta sin chef, som ska komma till oss. Men detta har hänt i alltför få fall, säger han till Politiken.
Han menar att det inte går att reducera sexismen till ett problem i musikbranschen.
– Det är också ett kulturellt problem. När musiker som Rihanna, Beyoncé och Cardi B står lättklädda på en scen och åmar sig upp och ned säljer de sin musik på något annat än musiken, fortsätter han.