Artisten Anna von Hausswolff får kritik för en Burzumtröja. Foto: Scanpix

Anna von Hausswolff får kritik för bandtröja

Uppdaterad
Publicerad

Anna von Hausswolff poserade i DN iklädd en Burzum-tröja. Kritiken kom snabbt, då rockbandets frontman är morddömd och känd för rasistiska åsikter.

Chris Brown blev musikvärldens paria när han misshandlade flickvännen Rihanna. Reggae-artisten Sizzla var tvungen att ställa in spelningen på Slakthuset i Stockholm, på grund av protesterna mot hans homofientliga texter.

Igår blossade diskussionen om förhållandet mellan artisternas privatliv och musik upp igen, när musikern Anna von Hausswolff syntes i Dagens Nyheter iförd en t-shirt med det norska black metal-bandet Burzum. Hon fick snabbt kritik i sociala medier.

En ”apolitisk idiot”?

Musikjournalisten Christoffer Röstlund kritiserar Anna von Hausswolffs modeval och skriver på Twitter att man är en ”apolitisk idiot” om man poserar i en Burzumtröja.

– Man gör det väldigt bekvämt för sig när man tänker 'det är viktigt att skilja på artisten och konsten' samtidigt som man frontar med en person som är uttalat extremhöger. Speciellt i dessa tider där extremhögern – både den välekiperade och gatuextremhögern – går framåt, säger han till Kulturnyheterna.

”Burzum-tröjor till alla!”

Varg Vikernes som ligger bakom bandet Burzum dömdes för mordet på Mayhem-gitarristen Øystein Aarseth 1993, och är även skyldig till tre mordbränder i kyrkor. På bandets officiella hemsida skriver han bland annat: ”Bekämpa anti-rasismen och de som ligger bakom den, med alla möjliga medel!”.

Musikjournalisten Elin Unnes är ett inbitet Burzum-fan. Hon tycker inte att man ska koppla ihop artistens åsikter med musiken:

– För mig känns det som att Burzum är ett öppet mål. Alla vet att Varg Vikernes är nazist. Jag tycker att det är mer intressant med mainstreammusiken där man blir inbäddad i en verklighet som man inte håller med om, utan att vara medveten om det. Det är bättre att få ut trollen i solen. Hundra procent Burzum-tröjor till alla enligt min mening!

”Man ska tänka själv”

Liknande diskussioner har kommit upp flera gånger om andra musikgenrer – till exempel om homofobi i reggaen. Har metal-musiken ursäktats eller glömts bort?

– Metal handlar om att vara i opposition. Mot vad spelar mindre roll. Att använda nazistiska symboler är en kritik mot ett demokratiskt samhälle som man inte tycker fungerar. Stora delar av genren använder liknande metoder för att få ut sin kritik. Visst kan man göra jämförelsen med Sizzla men jag anser att själva poängen är att man ska tänka själv. Man går inte ut och slår ner invandrare bara för att man lyssnar på Skrewdriver till exempel, säger Elin Unnes.

Okej att lyssna

Men Christoffer Röstlund tycker ändå att var och en ska ta ansvar för vad dennes kläder signalerar.

– Jag vill poängtera att folk får lyssna på precis vad de vill, men tycker inte det är okej att stajla sig i nazikläder, säger han.

Anna von Hausswolff har valt att inte kommentera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.