Franchise är en vanlig affärsmodell bland mataffärer och hamburgerkedjor. Men i popvärlden är det något nytt. Det svenska eurodancebandet Rednex, mest kända för 90-talshitten ”Cotton Eye Joe”, har nu skrivit kontrakt med ett band som får uppträda som Rednex i Australien och Nya Zeeland.
Kulturnyheterna når Ranis Edenberg, varumärkesägare av Rednex AB, på en knastrig telefonledning i Polen.
– Vi älskar ju Rednex och allt det är. Att då kunna expandera det, kopiera det, klona det till en annan världsdel är jättehäftigt, säger han.
Rednex AB måste konsulteras
Avtalet gäller rätten att uppträda live som gruppen Rednex i Australien och Nya Zeeland, mot 20 procent av intäkterna. Och Rednex AB måste konsulteras i alla kreativa frågor.
– Showerna kan göras på olika sätt, varje låt kan uppträdas med mer eller mindre intensitet, hur ser kläderna ut, vilken typ av kontakt ska man ha med publiken... egentligen allting som rör själva showen.
”Vem som helst kan inte vara Rednex”
Det har funnits många versioner av Rednex genom åren, och i dag leds den europeiska versionen av en holländsk sångare. Men trots det finns det gränser:
– Vem som helst kan ju inte vara Rednex. Du måste ju gå genom oss som i vilken franchise som helst. Om du ska öppna en McDonalds-restaurang måste du visa att du har erfarenhet och koll. Det är samma sak med Rednex, för vi kommer ju lägga vår stämpel på det här.
Fenomen känt från konsten
Att leka med äkthetsbegreppet är fortfarande tabu i musikvärlden. Rednex tilltag för snarare tankarna till konstvärlden. Där har fenomenet att lärlingen utför hantverket och mästaren signerar funnits hur länge som helst. Och att ge instruktioner för hur man skapar sitt eget konstverk är ett kännetecken för Fluxusrörelsen.
Rednex är alltså ett konceptkonstfenomen i framkant. Bandet har alltid bespottats av kritiker och bejublats på afterskin. Hur kommer de gamla fansen att reagera på det här?
– Jag förväntar mig inte någon speciellt negativ reaktion. Det borde mest vara kul för dem att det plötsligt finns ett till Rednex, som man kan se livevideor med på Youtube och intressera sig för. Men det är klart att det även finns de som kommer tycka att det är konstigt.
Reporter: Isak Klasson
Klippning: Joakim Rückert Hallgrim