”Det märktes att det stod en superstjärna på scen”

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagskvällen på Way out west avslutades med en bejublad konsert med afrobeats-stjärnan Wizkid. Afrobeats är en musikgenre som har blivit populär över hela världen de senaste åren.

– Jag tror det är för att det är fart och fläkt och det är så lätt att hänga med i rytmiken, säger den svenska artisten Blizzy.

Kulturnyheternas reporter Mariana Benyamin Sir är på plats på Way out west i Göteborg och hon beskriver en publik som var med på noterna redan innan den nigerianska afrobeats-artisten Wizkid hade gått upp på scenen.

– Det märktes att det stod en superstjärna på scen. Publiken skrek och jublade redan när uppvärmnings-dj:n spelade afrobeats-hits innan han gick på, säger hon.

Way out west är inte den enda svenska festivalen som har haft en afrobeats-artist som headliner. Förra veckan var den nigerianska artisten Burna Boy huvudakt på festivalen Big Slap i Malmö.

”Bra vibe helt enkelt”

– Ett annat exempel som visar på soundets popularitet är att amerikanska Billboard förra året införde en renodlad topplista för afrobeats-låtar, säger Mariana Benyamin Sir.

Intresset för afrobeats-genren är stort även bland svenska artister, en av dem är Blizzy som inspirerats av musikstilen under flera år. Det är flera ingredienser som fick honom att fastna för soundet.

– Rytmiken, tempot, farten och ja, det är en bra vibe helt enkelt, säger han.

Hör Mariana Benyamin Sir och Blizzy snacka afrobeats i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.