Prövningen sker i ljuset av en ny upphovsrättslagstiftning i EU. Foto: Pressbild

AI-träning prövas för första gången i europeisk domstol

Publicerad

Upphovsrättsskyddade verk som kopieras för att användas som träningsdata för att utveckla AI ska för första gången prövas i en europeisk domstol.

Det är den tyska fotografen Robert Kneschke som har stämt den tyska organisationen LAION för upphovsrättsintrång, för att den utan tillstånd använt hans bilder i en gigantisk databas som används för att träna generativ AI.

– Generativ AI tränas på upphovsrättsskyddat material utan upphovspersonernas tillstånd. AI-företagen, liksom de som använder sig av verktygen, kommersialiserar dessutom på tekniken utan att de ekonomiska framgångarna når upphovspersonerna. Och det med risk för att konkurrera ut de vars verk tekniken bygger på, säger Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström i ett pressmeddelande.

Blir vägledande för Sverige

Organisationen LAION hävdar dock att de har rätt att använda Kneschkes bilder, i enlighet med de upphovsrättsliga undantag som finns.

Svenska tecknare tror att det här blir relevant även för Sverige eftersom den tyska domstolen antagligen kommer att behöva rådfråga EU-domstolen i målet. Prövningen sker i ljuset av en ny upphovsrättslagstiftning i EU.

Amerikansk stämning av Open AI

Frågan om AI och upphovsrätt uppmärksammades tidigare i höstas, då beskedet kom att att flera amerikanska författare lämnat in en gemensam stämningsansökan tillsammans med det amerikanska författarförbundet mot Open AI, företaget bakom Chat GPT.

I klippet kommenterar det svenska författarförbundet stämningsansökan mot Open AI.

Grethe Rottböll, ordförande för Författarförbundet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: skärmdump

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.