• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Läget för Akademien – det här vet vi

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste veckorna tycks Svenska Akademien ha lyckats samla sig till den grad att tre nya ledamöter har kunnat väljas in. Men den anrika institutionens framtid är fortfarande oviss. Detta är vad vi vet så här långt.

Invalsröstningen

Under Akademiens omröstning den 4 oktober deltog 13 ledamöter, det bekräftade Anders Olsson i en intervju med Kulturnyheterna. Något som innebär att de tre så kallade ”avhopparna”, Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark, deltog i röstningen om invalet av de nu tillkännagivna nya ledamöterna, Jila Mossaed och Eric M Runesson. Dock bekräftar Anders Olsson i intervjun med Kulturnyheterna att de tre inte befann sig på plats.

– Vi fick vota och det kan man göra även om man inte är fysiskt närvarande, så nu hade vi faktiskt tretton röstsedlar, sade Anders Olsson i en intervju Kulturnyheterna då.

Den 19 oktober valdes även Mats Malm, litteraturvetare vid Göteborgs universitet in i Svenska Akademien. Även då deltog 13 ledamöter vid invalet, berättar Anders Olsson för TT.

Katarina Frostensons ledamotskap

Katarina Frostenson. Foto: Anders Wiklund / TT

Sedan hösten 2017 har Frostensons medlemskap i Akademien varit själva knäckfrågan i Akademiens interna konflikt. De avhoppade ledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark har hittills varit fasta i sin övertygelse om att Frostenson bör lämna sin stol helt. 

Katarina Frostenson lämnade i april arbetet i Akademien på obestämd tid. Om hon varit kallad till torsdagarnas sammankomster eller om hon haft möjlighet att delta vid omröstningar är inte känt.

Under ett sammanträde torsdagen i oktober ska Akademien nått en samsyn rörande Katarina Frostensons medlemskap, enligt den ständige sekreteraren Anders Olsson. Men i intervjun med Kulturnyheterna vill han dock inte gå in på närmare detaljer om hur den omstridde ledamotens framtid i Akademien ser ut.

– Vi har nått en samsym i hur vi ska lösa medlemskapet, men mer vill jag inte säga. Men just att vi kunde vara eniga i hur vi ser på Katarina Frostenson tror jag var en förutsättning för att vi kunde göra nya inval också, sade Anders Olsson.

Katarina Frostenson meddelade dock efter en tids tystnad att hon inte lämnar akademien frivilligt.

Jayne Svenungsson lämnar Akademien

Jayne Svenungsson, ledamot på stol nummer nio, bekräftade att hon lämnar Svenska Akademien i ett pressmeddelande den 7 November.

”Av en rad skäl har jag dock nått vägs ände. Jag ser därför fram emot att återvända på heltid till mitt arbete vid universitetet, där jag tror att mina krafter används på ett bättre sätt”, skrev hon.

Svenungsson efterträdde Torgny Lindgren och valdes in i Akademien i september 2017 och blev insvuren under Akademiens högtidssammankomst den 20 december samma år.

Två Nobelpris 2019?

I våras när beskedet om att årets Nobelpris ställs in sade Anders Olsson att förhoppningen var att till nästa år, 2019, dela ut dubbla priser. I en intervju med Kulturnyheterna den 5 oktober bekräftar Olsson att målsättningen rörande en dubbel prisutdelning fortfarande står fast.

–  Tanken är den att vi ska dela ut 2018 och 2019 års priser samtidigt. Det har skett tidigare i Nobelprisets historia, så det är inte unikt att så sker. Jag ser det som nästan nödvändigt att man gör det, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.