Albert Camus existentiella roman utspelar sig i staden Oran i Algeriet som drabbas av pesten och stadens invånare sätts i karantän. En premiss som tycks intressera många läsare nu i coronatider.
Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att försäljningen av Pesten ökat i Frankrike och nu syns en uppgång även i Sverige.
Albert Bonniers förlag som ger ut Albert Camus i Sverige berättar att de ser en kraftig ökning både för Camus klassiker och för Hanne Vibeke Holsts bok Som pesten.
– Vi kommer att tidigarelägga en nyöversättning av Pesten för att möta efterfrågan. Förhoppningsvis har folk tid för läsning av klassikerna nu, säger Isa Widerstål, förlagschef på Albert Bonniers förlag.
Ligger etta på topplistor
Camus Pesten ligger just nu också etta på internetbokhandlarna Bokus och Adlibris pockettopplistor.
– Vi sålde slut den förrförra veckan men sedan i fredags har vi den åter till försäljning och den är nu nummer ett på pocketlistan, säger Elias Vieglins, PR-ansvarig på Adlibris som berättar att försäljningen av boken ökat med nästan 2000% jämfört med mars 2019.
Albert Camus dotter hoppas boken väcker tankar
I Storbritannien har det brittiska förlaget Penguin Classics en ny upplaga på gång efter att försäljningen skjutit i höjden. Romanen hade i fjol vid samma tid sålts i 226 exemplar i Storbritannien, i år är siffran 2 156.
The Guardian har pratat med dottern Catherine Camus, som själv läste Pesten när hon var 14 år gammal. I dag är hon 74.
– Kanske kommer vi att ha mer tid över till att reflektera över vad som är viktigt på riktigt och bli mer mänskliga. När pappa skrev boken mättes rikedom med andra mått än i dag, när människor betraktas som varor på en fri marknad. Alla tror att de har rätt och glömmer vad livet handlar om, att det finns tvivel, säger hon.
– Vi är inte ansvariga för coronaviruset men vi kommer att hållas ansvariga för hur vi hanterar epidemin, säger Catherine Camus.