Albert Nobbs

Uppdaterad
Publicerad

Betyg: 3 av 5

Regi: Rodrigo García

I rollerna: Glenn Close, Mia Wasikowska, Bredna Gleeson, Janet McTeer

Kostymdramat ”Albert Nobbs” var skådespelaren Glenn Closes skötebarn i nästan 30 år. Hon spelade huvudrollen i off-broadway pjäsen om Albert Nobbs på 1980-talet, skaffade rättigheterna till filmen i slutet på 90-talet, skrev manus och kämpade sedan vidare i åratal för att förverkliga projektet.

Den försynte Albert Nobbs är en oansenlig butler på ett hotell i Dublin under 1890-talet. För länge sedan var han kvinna men har i hela sitt vuxna liv utgett sig för att vara man för att klara försörjningen, få ett någorlunda tryggt liv och komma undan den brutalitet han utsattes för som ensamstående, värnlös kvinna.

Close gör Albert Nobbs till en enastående sorglig figur som, å ena sidan drömmer anspråkslösa drömmar om att kunna öppna en tobaksaffär, å andra sidan har hjärtskärande pretentiösa lidelser för den unga nyponrosen i hotellstaben, Mia Wasikowskas rollfigur, Helen.

Filmen fick ett par välförtjänta Oscarsnomineringar för mask, huvudroll och biroll. Glenn Close är utmärkt som Albert Nobbs; Janet McTeer är ännu bättre som den sexosande, cross-dressande hantverkaren Hubert Page som dyker upp på hotellet och blir den som får stackars Albert att våga mer än han någonsin gjort tidigare.

Resultatet av Glenn Close ansträngningar är ett fint, stundvis rörande, men lite lamt kostymdrama om än med utmärkta skådespelarprestationer och utsökta miljöer. Det är klart uppiggande att se kvinnor i mainstreamfilm spela män så här seriöst. Men lite synd är att regi och manus aldrig riktigt tar ett stryptag om berättelsen. Med undantag av några få scener som faktiskt gör att man kränger i biostolen av medlidande för den arme Albert Nobbs, liknar det mer bara ett slappt handslag.

Isabelle Espinoza

Se filmens trailer här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.