En gråhårig man kramar en kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alec Baldwin grät och omfamnade sina advokater efter att beslutet meddelats. Foto: EPA/Ramsay De Give

Alec Baldwins rättegång nedlagd – åklagaren undanhöll bevismaterial

Uppdaterad
Publicerad

Det långdragna och uppmärksammade rättsfallet mot Alec Baldwin läggs ner då åklagarsidan inte presenterat alla bevis, slår domstolen fast. Fallet kommer inte kunna tas upp igen och skådespelaren går fri.

I mars lämnades en låda med ammunition in till polisstationen i Santa Fe. Enligt mannen som lämnade lådan kunde ammunitionen kopplas till de patroner som användes då Alec Baldwin råkade skjuta ihjäl en person på inspelningen av filmen ”Rust”.

Varken polisen eller åklagaren, som fick se ett foto, fann någon likhet mellan dessa och patronerna i fallet. Därav lades beviset inte till under rättsfallet.

Lådan återkom dock under rättegången och domaren undersökte själv patronerna. Om patronerna matchade kunde detta vara en förklaring till hur den skarpa ammunitionen hamnade på filminspelningen.

Det fanns en likhet till patronerna i fallet, konstaterade domaren och skickade därefter hem juryn och förhörde åklagaren om varför ammunitionen inte fanns bland bevismaterialet.

Domaren Mary Marlowe Sommer undersökte själv patronerna medan de båda parterna i målet tittade på. Foto: Eddie Moore

Trodde revolvern var ”kall”

Enligt vittnen och Alec Baldwin hade produktionen sagt att revolvern han försetts med var ”kall” – vilket betyder att den inte är laddad med skarp ammunition – då han skulle öva på en skjutscen.

När Baldwin drar revolvern från hölstret och skjuter mot kameran avlossas dock en kula som dödar filmfotografen Halyna Hutchins.

Filmens vapenansvariga Hannah Gutierrez-Reed dömdes till 18 månaders fängelse för vållande till annans död.

Alec Baldwin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s genomgång om Alec Baldwins rättsfall på 60 sekunder. Observera att videon producerades innan händelserna under rättegången. Foto: AP

Åklagaren vittnade

Det var en familjevän till den vapenansvariga Hannah Gutierrez-Reed som lämnade in lådan med ammunition till polisen i Santa Fe.

Men eftersom att ammunitionen inte kopplades till fallet, fick Baldwins försvar aldrig ta del av den potentiella bevisningen. Domaren skickade därför hem juryn eftersom det skulle kunna röra sig om rättegångsfel om inte alla bevis presenterats för försvaret.

Åklagaren Kari Morrissey valde att kalla sig själv som vittne.

Kari Morrissey sa i vittnesstolen att hon hade fått en bild på ammunitionen i fråga innan den lämnades in till polisstationen. Hon ansåg att ammunitionen inte liknade den i Baldwin-fallet och kopplade därför inte samman dem. När ammunitionen väl lämnades in höll hon kvar vid sin tidigare bedömning.

Domaren var dock av annan åsikt:

– Undanhållandet av denna information var avsiktligt, sa domaren och lade ner hela fallet.

– Det finns inget sätt för domstolen att gottgöra detta fel, sa domaren Mary Marlowe Sommer enligt New York Times.

Rättsfallet kan inte tas upp igen, men Alec Baldwin står även inför civila rättegångar, bland annat från den dödade Halyna Hutchins make.

”Jag är besviken för att jag tycker att betydelsen av bevisen är felkonstruerade av försvarssidan, men jag respekterar domstolen”, säger åklagaren Kari Morrissey efter rättegången, enligt CNN. Foto: RAMSAY DE GIVE / POOL

Vem är Alec Baldwin

Alec Baldwin, född Alexander Rae Baldwin III, är en amerikansk skådespelare och producent. Han är den äldsta av de fyra Baldwin-bröderna, alla skådespelare.

Alec har medverkat i över 100 filmer och TV-serier sedan sin debut på 1980-talet. Han är kanske mest känd för sin roll som Jack Donaghy i tv-serien ”30 Rock”, en roll som gav honom två Emmy Awards, tre Golden Globe Awards och sju Screen Actors Guild Awards.

Baldwin har också gjort sig känd för sin imitation av Donald Trump på ”Saturday Night Live”, vilket också gav honom en Emmy. Han har medverkat i flera framgångsrika filmer som ”The Hunt for Red October”, ”Glengarry Glen Ross” och ”The Departed”.

Faktarutan är gjord med hjälp av SVT:s AI-verktyg SVT GPT, men faktakollad av en medarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.