Medier använder ”kodspråk” för att nå ut med rapportering

Uppdaterad
Publicerad

En ny lag kan ge journalister som rapporterar om kriget i Ukraina upp till 15 års fängelse. Den har gjort att över 150 journalister flytt landet. En av dem är Alexey Kovalev.

Alexey Kovalev är grävchef för den regimkritiska Meduza, men sköter nu sin rapportering från Riga i Lettland. Han flydde landet förra veckan – dagen innan den nya medielagen antogs av ryska Duman. Sedan dess har en rad oberoende mediekanaler som Dozhd och Moskvas Eko lagt ner verksamheten, eller sagt att man avstår att rapportera från kriget, som tidningen Novaja Gazeta.

– Ryssarna har inte tillgång till några oberoende informationskällor just nu, det är bara regeringens propaganda. Det är i princip bara Meduza kvar men då måste man kunna använda VPN och proxyservrar. Så man måste vara tekniskt kunnig om man ska få tag på oberoende information i Ryssland, säger Alexey Kovalev.

Medier använder kodspråk

Meduza tar bland annat hjälp av appen Telegram, som krypterar innehåll, för att nå ut till sina läsare. Där har man fördubblat antalet användare sedan kriget bröt ut. Alexey Kovalev berättar också att vissa medier försöker ta sig runt den nya lagen medielagen med ”kodspråk”.

– Vissa oberoende medier som finns kvar har sagt att de slutar rapportera om kriget. Andra utelämnar ordet krig, eller ersätter det med asterisker eller något liknande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.