Intervju sänds på Nobelprisets hemsida Foto: TT

Alice Munro – SVT-intervju istället för Nobeltal

Publicerad

Nobelprisets officiella hemsida lägger upp en halvtimmes intervju med Alice Munro

Om några timmar tar Alice Munros dotter, Jenny Munro, emot Nobelpriset i litteratur i sin mammas ställe då Alice Munro själv var för svag för att resa till Sverige.

Eftersom det därför inte blir något Nobeltal eller någon traditionell föreläsning har Nobelprisets officiella hemsida istället lagt upp en inspelad intervju som SVT:s Stefan Åsberg gjorde med Alice Munro tidigare i år.

Mästare av noveller

Intervjun är ett sammarbete mellan UR och SVT och spelades in i Kanada i november i år. När pristagaren tillkännagavs i oktober kallade Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund henne för en ”mästare av noveller” och i intervjun berättar Alice Munro om sitt författarskap och hur hon började skriva.

–Jag hittade på berättelser hela tiden. Jag hade lång väg till skolan, och under promenader brukade jag funder ut berättelser. Allteftersom jag blev äldre kom berättelserna att handla mer och mer om mig själv, som hjältinna eller i en annan situation, säger hon.

Arbetaruppväxt

I intervjun berättar Alice Munro personligt om sin uppväxt och familj, och menar att uppväxten i ett arbetarhem i en liten kanadensisk småstad var bra för hennes skrivande.

–Jag tror att vilket liv som helst kan vara intressant, vilken plats som helst kan vara intressant. Jag tror inte jag hade kunnat vara så modig om jag hade bott i en stad och tävlat med andra på det man kan kalla en allmänt högre kulturell nivå. Den utmaningen slapp jag, säger Alice Munro och fortsätter.

– Jag var den enda jag kände som skrev berättelser, jag talade inte om det för någon, och åtminstone en tid var jag såvitt jag förstod den enda människan i världen som kunde göra det, konstarerar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.