Hennes sånger sjungs fortfarande utantill av både barn och vuxna. Ändå är det få som vet särskilt mycket om henne själv. I år är det 150 år sedan Alice Tegnér föddes. En tonsättare som trots framgångarna egentligen hade velat göra något annat.
”Ekorrn satt i granen”, ”Mors lilla Olle” och ”Gläns över sjö och strand” – många av våra klassiska visor är skrivna av Alice Tegnér. Trots det har knappt något skrivits om henne.
”Blev snabbt en kändis”
I år uppmärksammas 150-årsjubiléet av hennes födelse. Alice Tegnérsällskapet firar med konsert och en ny bok om henne, döpt till ”Alice Tegnér – Musikskapare”. Musikforskaren Christina Tobeck har gjort en radioserie om denna barnvisans pionjär.
– Hon blev snabbt en kändis, som vi skulle sagt idag, berättar Christina Tobeck. Innan dess fanns ju inga barnvisor. Hennes visor kom rätt i tiden, för i slutet av 1800-talet började man se barn som barn och inte som vuxna i miniatyr.
Maken hindrade studier
Alice Tegnér ville studera komposition, men fick inte för sin man som bestämde över pengarna. Några stora orkesterverk blev det därför aldrig, men istället desto flera barnvisor.
Häftena med hennes musik, ”Sjung med oss mamma”, började tryckas 1892 och blev snart storsäljare. Men hon ville till en början inte att hennes namn skulle stå på framsidan, utan bara initialerna A.T.
– Hon ville inte fördärva det tegnerska namnet, förklarar Christina Tobeck. Hennes make var barnbarn till den store skalden Esaias Tegnér.
”Om ni anat vad jag lidit!”
Bland Alice Tegnérs kvarlämnade papper hittade man texten ”Mörker”, som handlade om hennes frustration i att inte kunna leva det liv hon ville eller bestämma över sina egna pengar. Där står bland annat:
”Jag tiggde, jag förödmjukade mig, bad, grät - till slut fick jag tillåtelse att taga några få lektioner för en verklig lärare. (...) Älskade mina vänner, om ni anat vad jag lidit!”
Idag är hennes sånger så kända att man nästan glömt vem som skrivit dem.
– De är nästan som folkvisor, så självklara, säger Christina Tobeck. Det är lätt att glömma att det faktiskt finns en person där bakom, en person som är värd att lära känna.
Även Musik- och teaterbiblioteket firar jubileet genom att lägga ut information om Alice Tegnér på sin hemsida.