Alicia Vikanders frammarsch i Hollywood har undgått få, särskilt i hemstaden Göteborg där hennes ansikte i flera veckor har prytt affischer som välkomnar stjärnan tillbaka hem när hon nu besöker Göteborg Filmfestival.
De senaste åren har hon vunnit en Oscar för sin roll i The danish girl, spelat i en av Jason Bourne-filmerna, iklätt sig rollen som spelvärldshjälten Lara Croft och haft en huvudroll i Tulpanfeber, producerad av den numera ökände Harvey Weinstein.
– Det var fem år sedan jag gjorde den här filmen. Jag själv har varit lyckligt lottad och var inte med om någon sån tuff situation själv, men jag blev extremt chockad, upprörd och arg. Jag har försökt finnas där med andra kvinnor jag arbetat med och stöttat dem som vågat prata, säger hon till Kulturnyheterna.
Trött på ”starka kvinnoroller”
Filmen Euphoria, regisserad av Lisa Langseth, är den första att produceras i Vikanders nystartade produktionsbolag Vikarious productions, ett sätt för henne att ta kontroll över vilka hon arbetar med.
– Jag började jobba i Sverige och fick bara jobba med kvinnliga regissörer och författare och sen kom jag utomlands och då fick jag aldrig göra det igen. Fram tills nu när jag fick jobba med Lisa igen.
Det var mer än ett år innan avslöjandena kring den övergreppsanklagade Hollywoodmogulen Harvey Weinstein publicerades och Metoo-rörelsen rullade i gång i filmbranschen som Vikander meddelade att hon skulle starta eget bolag. Efter bara några år i den amerikanska filmbranschen var hon trött på att spela ”stark, komplex kvinna” på egen hand.
– Jag var bara så tacksam över att få en chans att göra en komplex, fulländad, djup karaktär och alla bara pratade om hur roligt det var att jag fick spela en komplex, stark kvinnlig roll – jag är så trött på att höra de orden. Samtidigt så fanns det ju inte en enda kvinna att jobba med!
– Man kommer in i rum på olika premiärer eller branschfester och så står alla de här kvinnorna som jag ser upp till, som jag drömmer att jobba men det är naturligt att vi blir satta i positionen att behöva fajtas om arbete i stället för att lära känna varandra. Nu är det som att vi äntligen lärt känna varandra.
Vill vara positiv
Metoo-rörelsen skakade både Hollywood och den svenska filmbranschen i grunden. Män har förlorat jobbet, klippts bort ur färdiginspelade filmer och Harvey Weinsteins namn har tagits bort ur eftertexterna i flera filmer (bland annat Tulpanfeber). Kritik mot rörelsen har framförts, att det rör sig om folkdomstolar och de som utpekas inte har en rimlig chans att förklara sig. Men Alicia Vikander tror att rörelsen ändå är vägen till en mer jämställd bransch.
– Jag vill vara positiv. De åren jag har varit i branschen har det skett en förändring, det finns fler kvinnor som får vara med i sammanhang där det tidigare bara varit män och filmer med kvinnor i stora roller når ut på ett helt nytt sätt, säger hon.