Allt du behöver veta om Bergmanveckan 2023

Uppdaterad
Publicerad

I går inleddes årets Bergmanvecka på Fårö. Kulturnyheternas reporter på plats går igenom allt att ha koll på inför den stjärnspäckade sommarfestivalen.

Varje år sedan 2004 anordnas Bergmanveckan på Fårö, dit den legendariske regissören Ingmar Bergman flyttade på 1960-talet. Under festivalen visas en rad olika pjäser och filmer som varvas med konserter och samtal, allt för att hylla Bergmans konstnärsskap.

Årets tema är ”Synd och skam” och på besök är bland annat White Lotus-stjärnan Aubrey Plaza, den iranske manusförfattaren Asghar Farhadi och den franska regissören Audrey Diwan.

Anledningen till temat är att Bergmans film ”Sommaren med Monika” fyller 70 år. Filmen ledde till stor debatt om svenskarnas lediga syn på sex när den kom och temat kommer att uppmärksammas genom flera verk.

I klippet ovan går Kulturnyheternas reporter Nora Makander igenom allt att ha koll på inför festivalveckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.