Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, Almapriset, har delats ut årligen sedan 2002 då det instiftades av regeringen.
Syftet med priset är att öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. En genre som enligt Dagens nyheters barnredaktör Lotta Olsson borde uppmärksammas betydligt mer.
”Var är barn-Babel”
För trots att de flesta i Sverige är överens om att det är viktigt att barn läser, finns det fortfarande en stor okunskap om genren.
– Det finns för få program och medier som lyfter upp och diskuterar barn- och ungdomslitteraturen, det skulle betyda jättemycket. Var är barn-Babel? Tillbaks med Stefan Mählqvist och Boktipset i tv-rutan!, säger Olsson.
Anledningen till varför genren får mindre medialt utrymme än litteratur som riktar sig till vuxna tror Lotta Olsson beror på att den inte anses lika fin, den är enklare och får därmed inte samma status. Men att den därmed skulle vara mindre viktig är ett missförstånd:
– Den första litteraturen man möter präglar oss för livet. Barnböckerna är det som folk har gemensamt. Den här litteraturen påverkar oss i en tid när vi utvecklas på många olika plan. Språkligt, känslomässigt och konstnärligt. Jag skulle vilja säga att ingen annan litteraturform betyder lika mycket.
Utvecklingen går framåt
Trots att det finns mycket kvar att göra för att barn- och ungdomslitteraturen ska få den status den förtjänar så går utvecklingen konstant framåt. Lotta Olsson nämner crossoverlitteraturen, alltså den litteratur som riktar sig både till vuxna och ungdomar, som en genre som uppmärksammas mer och mer. Ett tydligt exempel på det är Mats Sandberg och Sara Bergmark Elfgrens populära trilogi ”Cirkeln” som nyligen äntrade filmduken.
Vad har Almapriset för betydelse för barn- och ungdomslitteraturen?
– Jag tror att det får allt större betydelse, för varje år blir det allt fler som känner till det. På samma sätt som med nobelpriset i litteratur gör det att man pratar extra mycket om litteratur under perioden när priset delas ut, det hjälper till att höja statusen för barnlitteraturen, säger Lotta Olsson.
Största priset i sitt slag
Hon tror att priset är särskilt viktigt utanför Sveriges gränser. För trots kritiken ligger Sverige i framkant i jämförelse med många andra länder där man enligt Olsson ”bara trycker i barnen skräplitteratur”.
– Det gör att genren tas mer på allvar. Om en person från ett land som egentligen inte är särskilt intresserade av barn- och ungdomslitteratur vinner ett pris på flera miljoner då kommer det uppmärksammas.
Prissumman på fem miljoner kronor gör Almapriset till världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Tanken med summan är att den ska signalera att barns och ungas läsning är av största vikt, och dessutom inspirera verksamma inom området.
– Summan betyder mycket. Om de delade ut en månadslön hade det såklart inte haft samma tyngd. Dessutom kämpar många författare med små inkomster.
Följ livesändningen av tillkännagivandet som startar 12.50.
Tidigare pristagare
2014 Barbro Lindgren
2013 Isol
2012 Guus Kuijer
2011 Shaun Tan
2010 Kitty Crowther
2009 Tamerinstitutet
2008 Sonya Hartnett
2007 Banco del Libro
2006 Katherine Paterson
2005 Ryôji Arai
2005 Philip Pullman