Ny dokumentär skildrar Almedalsveckan mellan talen

Publicerad

Mediefokuset under Almedalsveckan ligger vanligtvis på tal, seminarier och politiska utspel. Men i Cecilia Björks dokumentär kommer tittaren istället få se vad som händer mellan de politiska händelserna.

– Det är i mellanrummen som humorn skapas, säger regissören.

Politikerveckan i Almedalen fyller 50 år i år. Ett hårdbevakat evenemang, men den mesta rapporteringen därifrån görs för stunden. Nuet.

Men i den nya dokumentären ”En bra vecka för demokratin” handlar det istället om en skildring av det som sker precis innan och precis efter intervjuerna och talen.

– En anledning till att jag ville göra filmen var att den politiska rapporteringen ofta har fokus på snabbhet, politiska utspel och det som är spännande. Jag var intresserad av det som händer mellan detta, säger filmens regissör, Cecilia Björk.

Cecilia Björk har filmat mellanrummen, det som händer bakom de politiska utspelen i Almedalen under tre år, och det hon slås av är de ofta komiska situationerna som uppstår.

– Det är i mellanrummen som humorn skapas. Som när Kristdemokraternas Ebba Busch Thor snäser åt sin pressekreterare för att telefonen är full och hon inte lyckas ta en instagrambild.

”Ett porträtt av demokratin och samhället i stort”

Mycket har hänt på de 50 år som gått sen dåvarande utbildningsminister Olof Palme höll sitt första improviserade tal i Almedalen. Förra året kunde 40.000 besökare välja bland 4.000 evenemang. Men höjer man blicken så ger Almedalen också en koncentrerad bild av den samtid vi lever i.

– Många av de frågor som är brännande idag blir så oerhört synliga på plats i Almedalen. På det sättet ser jag på filmen som ett slags tidsdokument och ett porträtt av demokratin och samhället i stort, säger Cecilia Björk.

Filmen heter ”En bra vecka för demokratin”. Hur bra är Almedalen för demokratin?

– Jag får frågan ibland om titeln är ironisk. Det är den inte, men kanske mera avmätt. Framförallt tycker jag att det är viktigt att man har den här typen av demokratiska mötesplatser, men det är också viktigt att man tar hand om och vårdar dem, så att det inte blir något annat än de var tänkta som, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.