Förre kulturministern Amanda Lindh (MP) blir ny ordförande i kulturutskottet. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Amanda Lind blir ordförande i kulturutskottet

Publicerad

Den tidigare kulturministern Amanda Lind (MP) blir ordförande i riksdagens kulturutskott.

– Vi måste vara en blåslampa på den nya regeringen för att utvecklingen inte ska gå åt fel håll, säger hon till Dagens Nyheter.

Fördelningen av ordförandeposterna i riksdagens olika utskott efter valet pågår och nu står det klart att Miljöpartiet tar klubban i kulturutskottet.

Därmed återvänder Amanda Lind till kulturlivet. Hon var kultur- och demokratiminister med ansvar även för idrottsfrågorna mellan 2019 och 2021, då Miljöpartiet lämnade regeringen.

Amanda Lind konstaterar att hennes roll blir att leda en aktiv opposition mot den nya regeringen och framförallt Sverigedemokraternas politik.

– Vi i Miljöpartiet och resten av oppositionen måste bevaka de steg som den nya regeringen och Sverigedemokraterna vidtar och agera konstruktivt för att skydda det fria kulturlivet och de fria medierna, säger Lind till DN.

Amanda Lind satt inte i riksdagen innan sin tid som statsråd, men valdes in som ledamot i valet i september.

Som kulturminister fick Amanda Lind hantera en kultursektor som drabbades hårt av de olika pandemirestriktionerna och hon fick vara med och ta fram flera stödpaket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.