Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Foto: Erik Simander/TT

Kulturministern om true crime-poddarna: ”Finns problem vi måste bemöta”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas granskning av true crime-poddar visar att anhörigas vittnesmål om mordoffer spelas upp för hundratusentals poddlyssnare, och att många avsnitt görs utan att informera familjerna. Nu säger kulturminster Amanda Lind (MP) att agerandet är problematiskt och något som behöver bemötas från regeringsnivå.

Elva anhöriga till brottsoffer riktar hård kritik mot avsaknaden av pressetik bland true crime-podcasts. Kulturnyheternas granskning visar att poddarna inte är anslutna till något pressetiskt system och saknar ansvarig utgivare.

Flera anhöriga har fått sina vittnesmål från mordrättegångar uppspelade för hundratusentals lyssnare – utan att informeras om det. Dessutom spelas 112-samtal, polisförhör och gärningsmännens egna berättelser om morden upp, många gånger i stor detalj och utan dialog med de drabbade familjerna.

Poddgranskningen

Nu uttalar sig kulturminister Amanda Lind (MP) i debatten om pressetik i podcastvärlden.

”Behöver bemötas”

Flera anhöriga till mordoffer vill se skärpta regler för poddskaparna. Vad vill du som minister svara dem?

– Att få sitt livs trauma uppspelat på det sättet, är något jag verkligen förstår är jobbigt. Podcasts är ett fenomen som har växt explosionsartat de senaste åren och jag ser absolut att det finns problem som vi måste bemöta.

Vår granskning visar att Sveriges tre största true crime-podcasts gör sina avsnitt utan att föra en dialog med anhöriga. De är inte heller anslutna till några pressetiska system och saknar ansvarig utgivare. Vad tänker du om den etiska aspekten av detta?

– Podcasts omfattas inte av samma regler eller etiska riktlinjer som traditionella medier och journalister gör, men når en allt större publik. Det kan absolut leda till etiska problem. Podcasts är fortfarande ett relativt nytt fenomen och framförallt har de vuxit explosionsartat de senaste åren. Det är klart att det också skapar nya utmaningar och det kommer jag i min roll behöva titta vidare på.

Poddutredning pågår

Behöver något göras, och i så fall vad?

– Podcasts växte fram som ett enkelt sätt för människor att spela in radio och göra sin röst hörd. Det är i grunden något helt revolutionerande och bra. Men på kort tid har genren både vuxit och professionaliserats, och i den utvecklingen har inte regelverken hängt med. Därför är det positivt att den så kallade AV-utredningen som nyligen presenterade sina förslag, tog upp detta problem. Just nu är detta ute på remiss och jag ser fram emot att jobba vidare utifrån det.

Flera anhöriga säger att de i dag hade berättat mindre i förhör och rättegångar, då de nu vet att det som sägs kan komma att spelas upp för allmänheten. Hur tänker du kring rättssäkerhetsaspekten?

– Det är såklart väldigt allvarligt, både för den enskilde och för vårt rättssystem. Så fort någon känner sig tveksam till att vittna, oavsett anledning, så är det ett problem som måste tas på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poddgranskningen

Mer i ämnet