Amat Levin prisas som ”Årets allmänbildare”

Publicerad

Amat Levin har tilldelats priset Årets allmänbildare för projektet “Svart historia”, som finns som instagramkonto, podd, bok, hemsida och sommarprat.

Det nya priset ”Årets allmänbildare” tilldelas Amat Levin, som driver projektet “Svart historia”, som belyser panafrikansk historia. 

– Det är jättekul, så klart. Jag ser det som ett betyg på att folk ändå gillar det som jag gör, att de tycker att det är intressant eller givande. Och det är ju extra kul att det är ett pris som folk har röstat på. Så det är verkligen en ära, säger Amat Levin.

Priset delas ut av ”Vad vi vet”, ett oberoende medieföretag som ägnar sig åt allmänbildning och faktagranskning. Priset ska lyfta de som jobbar för att främja vetgirighet och lockar till lärande. Tillsammans med Amat Levin var Clara Henry, Ellinor Sirén, Ann-Helén Laestadius och Kristofer Triumf nominerade. Vinnaren utsågs genom en omröstning där cirka 15 000 personer deltog. 

“Svart historia” 

Projektet “Svart historia” startade redan för fem år sedan. Levin berättar att han ville lyfta delar av historien som västerländska historieböcker har en tendens att bortse ifrån. 

– Kunskapen om afrikansk historia eller svart historia var ju länge någonting man underskattade, även inom den akademiska världen. Alltså att man ansåg att det inte fanns så mycket historia om Afrika eller svarta människor som var värd att lära ut. Den synen vill jag bidra till att ändra på. 

En bred publik 

Enligt medieföretaget Vad vi vet, som delar ut priset, blev Levin nominerad bland annat för att han når en så bred publik. Det är inte konstigt, då “Svart historia” finns som både bok, podcast, Instagramkonto, hemsida och sommarprat. 

– Det är många som kanske känner att det är svårt att plocka upp en bok på 500 sidor, och en historiebok dessutom, och för dem kanske det är lättare att lyssna på en podd. Jag försöker vara där folk är. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.