Foto: TT

Donald Trumps installationstal har lett till satir-boom

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Donald Trump deklarerat att USA från och med hans tid som president skulle komma först i prioritetsordning vädjar nu ett 20-tal länder i komiska videoklipp om att åtminstone få komma tvåa.

Det hela började med den holländska satirserien Zondag met Lubach (Söndag med Lubach) som sände ett fyra minuter långt klipp för att introducera Nederländerna för USA:s nye president Donald Trump.

Bland annat beskrevs miniatyrstaden Madurodam som ”Fantastiskt. Det är litet, men fantastiskt. Torgen är så små att det inte behövs många för att fylla dem” – en pik mot Donald Trumps irritation över de bilder som visade folktomma områden när han invigdes vid National Mall i Washington DC.

USA-val 2016

20 länder vädjar till Trump

Det nederländska klippet blev en viral succé och har lett till ett 20-tal andra mer eller mindre professionellt producerade introduktioner till länder världen över. De allra flesta innehåller en vädjan om att få komma högt upp på Trumps prioritetslista, eller i alla fall inte sist. Klippen har samlats på sajten everysecondcounts.

Norrmännen börjar med att slå fast att även de satte USA först på sin lista, både när USA upptäcktes av norska plundrare och våldtäktsmän och när de för över 100 år sedan emigrerade till landet. De vita fläckarna i publiken på bilderna när Trump svors in var inte alls folktomma, utan fyllda av ” blonda, bleka norskamerikaner”, enligt klippet.

Berättarrösten imiterar Trump

Den gemensamma nämnaren för en stor del av klippen är att en berättarröst som imiterar Trumps sätt att tala – korta meningar fyllda med superlativ, förolämpningar och inskjutna bisatser – indirekt hånar den amerikanska presidenten med hjälp av komiska observationer kring respektive land.

Italien betonar till exempel att de inte är Mexiko, trots att ländernas flaggor liknar varandra. ”Vi har världens bästa maffia. Organiserad, praktisk. Vi kan bygga din vägg på tre dagar och du betalar oss svart.”

Tyskarna undrar ”vem förutom oss förtjänar en tredje chans att bli tvåa i världen?” och konstaterar att landet haft en viktig roll i två världskrig under senaste 100 åren. ”Det var de bästa världskrigen i världen. Och vi vann båda två. Någon som säger något annat är falska nyheter”

De lyfter också fram sin kärlek för murar. ”Vi grät faktiskt när muren efter 28 år revs av David Hasselhoff, som förresten är en av de minst överskattade skådespelarna i världen.”

Trump bättre än HC Andersen

Danskarna påpekar att Trump och nationalklenoden HC Andersen båda jobbade med påhittade historier, men inser i slutändan att Trump är bättre än Andersen. ” Han kunde inte göra det på 140 tecken som du. Vilken förlorare”.

Schweiz ser sig själva som det sexigaste landet i Europa. ”Kolla bara in de här bergen. Vi är inte platta som, till exempel Nederländerna. De är så platta. Fullständig katastrof.”

Landet ser också en parallell mellan sin historia och Trumps relationer till kvinnor.

”Vi älskar också att behandla våra kvinnor illa. Älskar det. Vi lät dem inte rösta förrän 1971. På vissa platser till och med 1990.”

Finlands problem: Sverige

Många av länderna hoppas placera sig högre upp på Trumps lista genom att trycka ner andra. Nederländerna hånar danska språket och kallar tyska för ett fejkspråk. Slovenien slår fast att Slovakien är ”förlorare” och Finland talar om det stora problemet i väst: ” Det heter Sverige, fullständiga fegisar, värre än mexikaner.”

För Sveriges del har flera videoklipp satts ihop av olika personer, men inga av klippen har av att döma från kommentarsfälten nått lika hög kvalitet som från flera andra av länderna som vädjar om Trumps gunst.

Sveriges Radios satirgrupp Public service lät i sin version av ”America first…” en som imiterar utrikesminister Margot Wallström förmedla:

You have the Mexican wall, we have the åsiktskorridoren, inside that you are not allowed to say the truth. You’ll love it. It’s beautiful.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet