Foto: TT

Amnesty: Twitter sviker kvinnorna

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsorganisationen Amnesty International inleder en kampanj för att få Twitter att göra något åt det stora antalet hot och trakasserier mot kvinnor på plattformen.

Twitter har hundratals miljoner användare, men företaget tar inte sitt ansvar för att respektera kvinnors rättigheter online. Det menar människorättsorganisationen Amnesty International, som nu lanserar en kampanj för att få nätjätten att ta problemet på större allvar.  

– Många kvinnor loggar in på Twitter och blir översköljda av dödshot, våldtäktshot och rasistiska eller homofobiska glåpord i flödet, säger Azmina Dhrodia, författare av Amnestys rapport #ToxicTwitter i ett uttalande.

Kvinnor väljer bort Twitter

I en undersökning som gjordes 2017 upptäckte Amnesty att en tredjedel av de kvinnor som upplevde övergrepp på nätet slutade uttrycka åsikter på plattformen. 43 procent av kvinnorna i Storbritannien och 22 procent i USA tyckte inte att Twitter gjorde tillräckligt för att stävja trakasserierna.

Enligt Amnesty kan plattformens samtalston leda till att kvinnor avstår från att alls delta i diskussionen.

– Om Twitter låter våld och övergrepp mot kvinnor att frodas på plattformen är risken att resultatet blir att den som upplever det kommer censurera eller tysta sig själv.

Lovar hårdare tag

Twitter har tidigare infört hårdare regler mot sexuella trakasserier och straff mot användare som missköter sig. Men Amnesty menar att företaget har misslyckats.

Amnesty understryker att Twitter, enligt FN:s riktlinjer, har en skyldighet att respektera mänskliga rättigheter och menar att företaget regelbundet bör undersöka hur deras policys inverkar på användarnas rätt att uttrycka sig.

– Vi ber dem inte att lösa alla världens problem. Vi ber dem göra konkreta förändringar som på riktigt visar att övergrepp mot kvinnor inte är välkomna på Twitter, säger Azmina Dhrodia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.