Ångestparad mot psykiskt ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilsflak med rockmusik, humor, uppträdanden och talare. En multinationell parad ska på tisdag gå genom Stockholm i kampen mot psykisk ohälsa och för öppenhet och tolerans.

– Vi försöker göra det till en manifestation som visar att psykisk ohälsa angår alla, säger Björn Asplund, klubbhuschef vid Fountain House i Stockholm.

Fountain House är en internationell organisation som hjälper människor med psykisk ohälsa åter till samhället. Organisationen har världskongress i Stockholm och passar på tisdagskvällen på att hålla den så kallade ångestparaden. Syftet är mer öppenhet.

– En av fyra människor kommer under sin levnad att drabbas av psykisk ohälsa. Alla känner någon som har psykiska problem, men det är ingen som vågar prata om det, säger Asplund.

Skam och skuld

Drygt 400 kongressdelegater från 23 länder ska delta i paraden som under rockmusik från lastbilsflak går från Medborgarplatsen till Kungsträdgården. Där har stora scenen hyrts, varifrån det blir mer musik, humor, uppträdanden och tal.

Dessutom deltar flera myndigheter som även uppmanat sina anställda att sluta upp, enligt Asplund.

Han understryker behovet av öppenhet och tolerans. Ännu omgärdas dessa sjukdomar och tillstånd av tystnad, skam, skuld och tabun.

Få stanna

– Jag tror att det beror på rädsla och okunnighet. Okunskapen är vår värsta fiende. Det enda botemedlet mot fördomar och stigmatisering är ökad kunskap. Vi måste visa att det är en angelägenhet för många och få människor att börja prata om det, säger han och påpekar att självmorden dödar fyra gånger fler människor än trafiken i Sverige.

Psykisk ohälsa leder ofta till utstötning och isolering. Därför är det viktigt för drabbade att få stanna kvar i arbete, utbildning och gemenskap.

– All forskning och erfarenhet i dag säger att det sämsta vi kan göra med människor som har psykiska problem är att ta bort dem ur deras sociala sammanhang.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.