Ljudmila Ignatenko förlorade både sin man och sin nyfödda dotter till följd av strålningen från kärnkraftsolyckan Tjernobyl 1986. I tv-serien används hennes livshistoria som symbol för hur katastrofen 1986 slog mot befolkningen i staden Prypjat.
– När jag fick reda på att det skulle bli en film om mig kände jag mig sårad och illa till mods, säger hon till BBC.
Enligt Ljudmila Ignatenko gav hon aldrig filmbolaget tillåtelse att använda hennes historia. Hon berättar att filmbolaget HBO/Sky som producerade serien vid ett tillfälle kontaktade henne och erbjöd kompensation – men då var serien redan filmad.
– Jag tycker att filmbolaget betett sig väldigt dåligt genom att inte träffa mig, säger hon.
Bekräftar tidigare kritik
Liknande kritik har redan tidigare riktats mot Chernobyl. Då av den svenska dokumentärfilmaren Gunnar Bergdahl som gjort två dokumentärer om Ljudmila Ignatenko, Ljudmilas röst från 2001 samt uppföljningen Ljudmila och Anatolij från 2006.
– De har fiktionaliserat en människas livsöde utan att hon vill detta, och det är klart att det väcker en enorm etisk problematik, sade Gunnar Bergdahl till Kulturnyheterna i samband med detta.
HBO/Sky: Vi har kontaktat henne
I ett uttalande motsätter sig HBO att de inte ska ha kontaktat Ljudmila Ignatenko. De skriver att lokala representanter ska ha haft kontakt med henne före, under och efter filmarbetet, och att hon inte vid något tillfälle uttryckt att hon inte velat att hennes historia skulle berättas.
Samtidigt bekräftade tv-seriens regissör, svenska Johan Renck, för Kulturnyheterna i somras att skildringen av Ljudmila Ignatenko inte godkänts av henne själv.
– För det första behöver man inte någons medgivande för att avbilda dem i en tv-serie. Vår avsikt har alltid varit att berätta de här historierna med en vördnad och så nära sanningen som möjligt, sade Johan Renck till Kulturnyheterna då.
Kulturnyheterna söker Chernobyls regissör Johan Renck.