I maj beslutade EU-domstolen att det är förbjudet för mobil- och bredbandsbolag att lagra trafikuppgifter.
Ett beslut som går tvärtemot den svenska lagen om elektronisk kommunikation i vilken det framgår att operatörerna har en skyldighet att lagra uppgifter om data- och teletrafik i sex månader. Information som ska hjälpa polisen i jakten på bevis.
”Ett beställningsjobb från Beatrice Ask”
Efter EU-domstolens beslut har Post- och telestyrelsen (PTS) meddelat att de svenska reglerna, trots EU-domstolens beslut, ska fortsätta följas. Något som internetoperatören Bahnhofs vd Jon Karlung, anser strider mot EU-rättens grundläggande fri- och rättigheter.
– Beslutet om att Sverige ska fortsätta med datalagringen är ett rent beställningsjobb från Beatrice Ask. Utredaren Sten Heckscher var klart partisk i frågan och PTS vet att om det här blir prövat i rätten så kommer man förlora så det sjunger om det, säger Jon Karlung.
Vill driva frågan till EU-domstolen
Bahnhof, likt många andra operatörer, avslutade sin datalagring efter EU-domstolens beslut. Nu anmäler de sig själva för att strida mot den svenska lagen som enligt PTS fortfarande ska följas.
– Vi är säkra på att EU-domstolens beslut undanröjer lagen som den ser ut i Sverige.
Vad skulle det innebära om ni förlorar?
– För oss och för alla operatörer innebär det att vi måste börja datalagra igen, och göra intrång i mängder av människors integritet.
– Men att vi skulle förlora finns inte i föreställningsvärlden. Jag tror att det här kommer avgöras redan i svensk domstol, gör det inte det kommer vi driva det till EU-domstolen och där är utfallet givet, säger Jon Karlung.
Justitieminister Beatrice Ask (M) har valt att inte kommentera.