”Jag tycker att Akademien snarast borde offentliggöra resultatet av den nya utredningen. Och framförallt bör de agera på den information om läckor som de har fått. Akademiens gamla tystnadskultur har möjliggjort Arnaults maktmissbruk och måste ersättas av öppenhet och transparens om Akademien ska ha en chans att återvinna förtroende.” Det skriver Anna Kölén, ett av vittnena i den nya advokatutredningen gällande sekretessen inom Akademien, i ett meddelande till Kulturnyheterna.
Valt att gå ut med sitt namn
Redan i december 2017 kontaktade Anna Kölén på eget initiativ advokatbyrån Hammarskiöld & Co för att berätta om att den så kallade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, avslöjat detaljer om Akademiens verksamhet till henne. Utredningen kritiserades för att vissa vittnesmål, bland annat Köléns, anonymiserats. Därför har hon nu valt att gå ut med sitt namn när hon vittnar i den uppföljande utredning som under måndagen rapporterades vara klar och presenterad för Akademien.
Där vittnar Anna Kölén om att Jean-Claude Arnault ska ha avslöjat namnen på två Nobelpristagare i litteratur för henne, innan de tillkännagavs för allmänheten. Det gäller Elfriede Jelinek år 2004 samt följande års pristagare, brittiske Harold Pinter.
”Först trodde jag honom inte, Jean-Claude sa ofta saker för att imponera, saker som verkade orimliga. När det visade sig att han talat sanning när han insinuerade att Pinter skulle få Nobelpriset blev jag bestört. Jag berättade bara att jag hade fått veta det innan för mina allra närmaste”, skriver Anna Kölén till Kulturnyheterna.
Riktar stark kritik mot Akademien
Kölén riktar stark kritik mot Svenska Akademien som hon tycker hanterat situationen ”mycket illa”.
”Flera ledamöter har tagit sekretessbrott och sexuella trakasserier på allvar. De flesta av dem har dock lämnat Akademien. Det verkar finnas ett par hederliga ledamöter, som tar sekretessbrott och sexuella trakasserier på allvar, kvar i Akademien. Dessa enskilda ledamöter känner jag förtroende för. Men för Akademien som institution kan det inte finnas något förtroende så länge det i Akademien finns ledamöter som bagatelliserar dessa brott och på grund av sina personliga sympatier ifrågasätter vittnens tillförlitlighet.”, skriver hon.
Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson säger till TT att han i dagsläget inte vet om de kommer att offentliggöra hela utredningen senare.
– Det beror på vad som kommer ur den här situationen, säger han till TT.
Kulturnyheterna har sökt Anders Olsson, ständig sekreterare för Svenska Akademien och Björn Hurtig, Jean-Claude Arnaults advokat.