Anna Odell vill undersöka när det är okej att visa sig sårbar, i sitt nya konstprojekt ”Undersökningen”. Foto: TT

Anna Odells nya konstprojekt: Försöker placera män i gynstolar

Uppdaterad
Publicerad

Kan gynekologstolen användas som symbol för sårbarhet? Den frågan utforskar konstnären Anna Odell i sitt nya filmprojekt ”Undersökningen”. I filmen pratar kända män som Jan Guillou, Börje Salming och Thomas Bodström om manlighet, makt och svaghet, och erbjuds att genomföra en gynundersökning.

Syftet med filmen är enligt ett pressmeddelande undersöka ”svaghet, sårbarhet och empati”. Bland annat bjuds journalisten Göran Greider, programledaren Mark Levengood och ordföranden för Riksidrottsförbundet Björn Eriksson in för ett samtal om makt, jämlikhet och manlighet.

Som en del av verket bjuds de manliga deltagarna att delta i en gynundersökning, och sätta sig i en gynekologstol. Huruvida någon av de medverkande tackar ja till erbjudandet framgår inte av trailern, som släpptes under fredagen.

– När jag träffat männen har jag velat ta reda på hur de ser på styrka respektive sårbarhet. Riskerar man att förlora något om man visar sig sårbar och i så fall vad? Vågar en man med makt visa sig skör eller sårbar? Om han tvekar vad är han rädd för?, säger Anna Odell i pressmeddelandet.

Feministiskt festivaltema

Filmen kommer att visas på Göteborgs filmfestival mellan den 26 januari och 2 februari, där besökarna som ser filmen kommer att ställas inför ett val som ”påverkar filmupplevelsen”.

– Verket borrar djupt i frågor som är personliga, politiska och extremt relevanta för årets festivalfokus på jämställdhet och feminism. Jag ser verkligen fram emot att verket ska få möta festivalpubliken, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborgs filmfestival, i pressmeddelandet.

Anna Odell slog igenom 2009 med det kontroversiella performanceverket ”Okänd kvinna”, där hon spelade psykiskt sjuk och tvångsomhändertogs av psykvården. Hon har även regisserat filmerna Återträffen och X & Y.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.